Bíróság előtt a röszkei zavargók

Bíróság előtt a röszkei zavargók

Ma kezdődik a Szegedi Járásbíróságon a röszkei zavargásban való részvétellel vádolt migránsok tárgyalása. A tíz személyt tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett illegális határátlépés bűntettével vádolják. Tizenegyedik társukat, aki megafonnal próbálta irányítani a röszkei határátkelőhely szerbiai oldalán felgyűlt tömeget, terrorcselekmény miatt vonnák felelősségre, az ő ügyében a Szegedi Törvényszék ítélkezik majd egy másik eljárásban.

Tíz migránst vádol az ügyészség azzal, hogy 2015. szeptember 16-án tömegzavargás résztvevőjeként lépte át illegálisan a magyar határt, ügyükben ma kezdődik a tárgyalás a Szegedi Járásbíróságon.

Migránsok százai törtek át

Mint ismeretes, a magyar–szerb államhatár szeptember 15-én történt lezárása után migránsok százai gyűltek össze a röszkei átkelőhely szerbiai oldalán arra várva, hogy belépjenek Magyarország területére. A horgosi oldalon összegyűlt tömeg szeptember 15-én és 16-án délelőtt még békésen várakozott, ám 16-án délutánra egyre feszültebbé vált a helyzet a határátkelőt lezáró kapu előtt. Kezdetben csak jelszavakat skandáltak, később azonban már vizespalackokkal, kövekkel, botokkal is dobálták a magyar rendőröket, majd végül áttörték az átkelőt lezáró kaput, és magyar területre léptek. A rendőrök könnygázzal és vízágyúval szorították vissza a migránsokat. A magyar egyenruhások közül többen is megsérültek, volt, akit kórházba is kellett szállítani.

A zavargás után változott az útvonal

A rendőrség tíz embert fogott el a helyszínen, őket az ügyészség most tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett illegális határátlépés bűntettével vádolja. Az ügyben van egy tizenegyedik vádlott is, aki megafonnal irányította a tömeget a határ szerb oldalán. Őt napokkal később, Győrben fogta el a Terrorelhárítási Központ. Mivel a férfit terrorcselekmény elkövetésével is vádolják, az ő esetében a Szegedi Törvényszék az illetékes, ügyét csak később kezdik tárgyalni.

A röszkei tömegzavargás után változott meg a migráció útvonala: ezután Szerbiából már nem közvetlenül Magyarország felé indultak, hanem Horvátországon keresztül érkeztek hazánkba.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 03. 17.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »