Biró Zsolt már nem ért egyet a saját véleményével

Meglehetősen zavaros magyarázattal szolgált Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke az évekkel ezelőtt a megvesztegetésről folytatott, idén áprilisban kiszivárgott beszélgetése során megfogalmazott álláspontjára.

A politikus a „spágagate”-ként, valamint Biró „őszödi beszédeként” elhíresült botrány kapcsán a Maszol.ro portálnak kedden adott interjúban kihangsúlyozta, hogy „kontextusukból kiragadott kijelentései” egy négy évvel ezelőtti magánbeszélgetésen hangzottak el, viszont a szóban forgó kijelentések „egyértelműen nem a Magyar Polgári Párt elnökének és politikusainak a hitvallását tükrözik”.

„Kétségtelen, hogy abban a beszédben nem fogalmaztam szerencsésen, ha tehetném, újrafogalmaznám azokat a szavakat. A hangfelvételen egy olyan jelenségről beszélgettünk, ami a mai napig is kísért Romániában” – jelentette ki Biró, aki az RMDSZ és az MPP választási együttműködésének megfelelően másodmagával befutóhelyet kap a decemberi parlamenti választáson a szövetség képviselőjelölt-listáján. A pártelnök közölte, azt szeretné, ha az MPP elnökét és minden egyes tisztségviselőjét a tetteik alapján ítélnék meg, és a tetteik szerinte igazolni fogják a tisztaságukat. „A bukaresti jelenlétünkkel a közösségünket képviseljük. Nem úgy, ahogy abban a kiszivárogtatott és összevágott beszélgetésrészletben szerepel” – tette hozzá Biró Zsolt.

Mint ismeretes, az áprilisban kiszivárogtatott, 2013-ban elhangzott háttérbeszélgetés során az MPP-elnök azt fejtegeti: a pártnak azért kell legyen legalább két embere a fővárosban, hogy tudja, hány ezer euró csúszópénzt kell adni a különböző hivatalokban. A hangfelvétel alapján a politikus meg van győződve arról, hogy megvesztegetés nélkül nem lehet érvényesülni a politikában és a közigazgatásban.

„Mert akkor van nekem Bukarestben, ez egy ilyen kurva ország, s egy balkáni mentalitás, és nem tud semmit csinálni egy polgármester, mert megfojtják. Ha nekem van Bukarestben legalább két emberem, aki tudja, hogy merre nyílik az ajtó a Dâmbovița partján, hogy kell eljárni… Ráírják a szalvéta szélére, hogy hány ezer euró spágát kell adni, s akkor a polgármestereink kigazdálkodják a spágát, s elviszik oda, és meg tudják szerezni a pénzeket és a következő négy évbe meg tudják nyerni újra a választásokat” – magyarázza a felvételen Biró Zsolt.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök májusban a Krónika kérdésére az MPP ominózus kijelentései kapcsán elmondta, a politika nem így működik. „Rosszul teszi, ha valaki mégis így látja, de én ezen nem tudok változtatni” – jelentette ki a szövetségi elnök, aki ugyanakkor erkölcstelennek nevezte, ha valaki rögzít egy politikai alakulat tagjai által lefolytatott beszélgetést, majd kontextusából kiragadva, politikai céloktól vezérelve közzéteszi azt. Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke a Magyar Ifjúsági Értekezlet (Miért) idei EU-táborában júliusban közölte, a szövetségen belül nyugtalanságot okozott Biró kiszivárogtatott beszéde, amelyre a polgári pártnak megnyugtató választ kell adnia.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »