Biró Rozália: a családok miatt fontos, hogy munkaszüneti nap legyen a gyermeknap

A család intézményrendszerének erősítése szempontjából fontos, hogy munkaszüneti nappá nyilvánítsák a gyermeknapot – mondta Bíró Rozália, az RMDSZ szenátora a Szenátor vagy képviselő egy órára program után, amelyen 170 bukaresti diák látogatott el a parlamentbe, a közelgő gyermeknap apropóján pedig szenátorokkal és parlamenti képviselőkkel beszélgettek a gyermekeket érintő törvényekről.

„A szövetség egyik legfontosabb célkitűzése megerősíteni a család intézményét, bátorítani a gyermekvállalást és támogatni a szülőket a gyermekneveléssel kapcsolatos kihívásokban. Ebben a folyamatban igen fontos lehetőséget, szabadidőt biztosítani a szülőknek, amelyet a családi együttlétnek szentelhetnek. Ezt célozza meg az a törvényjavaslatom, amely június elsejét, a hivatalos gyermeknapot munkaszüneti nappá nyilvánítaná” – fogalmazott Biró Rozália, az RMDSZ szenátora, az emberjogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elnöke.

Az IPSOS felmérése szerint a romániai szülők 40 százaléka állítja, hogy könnyebben tud munkaebédet szervezni, mint egy egy szabadidős tevékenységet gyermekével, 23 százalékuk pedig gyakrabban kommunikál gyermekével telefonon, e-mailben, mint szemtől szemben.

„Tudatosítanunk kell, hogy szülői feladatunk egészséges értékrenddel, széles látókörrel rendelkező fiatalokká nevelni gyermekeinket, hogy később aktívan részt vállaljanak a közösségépítő munkákban, társadalmi döntésekbe, saját életútjuk formálásában” – összegzett Biró.

A mintegy három órás rendezvényen a gyermekek olyan javaslatokat fogalmaztak meg, amelyek az iskolában eltöltött idejük minőségi javítását célozza meg, mint például meleg, főtt étel biztosítása a kifli-tej program helyett, a tornaórák számának növelése, művészeti ismereteiket megalapozó tárgyak bevezetése, a délutáni oktatás kiiktatása, illetve iskolai sportcsapatok létrehozásának támogatása.(rmdsz tájékoztató)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »