Bíró Attila: senki sem ülhet nyugodtan a babérjain az olimpiáig

Bíró Attila: senki sem ülhet nyugodtan a babérjain az olimpiáig

A magyar női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya szerint az olimpiai kvalifikáció talán még a sikeres párizsi szereplésnél is nehezebb.

„Ez az év minden értelemben pozitív volt: három világversenyből kettőn érmet hoztunk, egyen pedig ötödikek lettünk, és közben elég komolyan tudtuk építeni a csapatot a jövő évi olimpiai selejtezőkre, a világversenyekre” – mondta az InfoRádiónak Bíró Attila, a magyar női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya.

A tavalyi év legjobb csapata volt a női magyar vízilabda-válogatott, ezért a szövetségi kapitány reméli, idén is kapnak pár szavazatot. A nyári budapesti világbajnokságon a döntő után volt pár „álmatlan éjszakája”, még ha a négy-öt góllal jobb amerikai csapattól nem szégyen kikapni kettővel. Ehhez képest rosszabbul élte meg a három héttel ezelőtti Világliga-döntőt, ahol a magyar válogatott második lett a büntetők után a spanyolok mögött. Bíró Attila szerint a csapat akkor sokkal jobban játszott, mint a budapesti világversenyen. A hazai szereplés sokkal nagyobb felelősség, de pozitívum, hogy a csapatot nem nyomta össze a teher, a szurkolói szeretet, a média vagy az elvárások.

„Ez a csapat fejben már olyan erős, hogy akár itthon, akár a világ bármely pontján éremért tud küzdeni, és nem fog összezuhanni”

– jelentette ki.

A szövetségi kapitány szerint az Európa-bajnokságon a játéktudásban voltak inkább hiányosságok, de több fiatal játékos is bekerült a csapatba. Keszthelyi Rita játéktudása viszont pótolhatatlan, jobb eredményre számított nélküle. Ez viszont fontos tanulság volt, hogy mit kell másképp csinálni majd azoknak, akik az ő helyébe szeretnének lépni.

A tokiói olimpián az amerikaiak csapata volt a legfiatalabb, a magyar válogatott pedig a második legfiatalabb. Emiatt nem lenne indokolt fiatalítani a csapaton, de négy játékos a tokiói csapatból már nincs benne a válogatottban.

A csapat tehát így biztosan változni fog, de még az sem biztos, hogy minden idei vb-ezüstérmes megy az olimpiára. Jövőre lesz világbajnokság, Európa-bajnokság, és az olimpiára is ki kell jutni. Emellett vannak olyan húsz év alatti játékosok, akik a Világligán is bizonyítottak.

A szövetségi kapitány szerint 2023-ban az olimpiai kvalifikáció a cél. A világbajnokság júliusban lesz Fukuokában, az októberi Eb pedig Tel-Avivban, minkét helyszínen ennek elérésére törekednek. „Bár nem mindegy, hogy világbajnoki arannyal vagy ezüsttel kvalifikálod magad” – jegyezte meg Bíró Attila.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »