Bírálni merészelte a kormányt a Századvég

A Vs.hu által megismert Századvég-iratok negyedik fejezetéből kiderül, hogy nem volt hiány bírálatból, amikor az intézet a rezsicsökkentés és a Klik veszélyeiről, fejetlenségről, rögtönzésről, szegényellenes intézkedésekről írt.

A Századvég egy 2012-es tanulmányának bevezetőjét akár egy ellenzéki párt is írhatta volna, mivel kritikus hangot ütött meg a munkahelyvédelmi akcióterv kapcsán – emeli ki a megismert elemzésekre hivatkozva a Vs.hu. Az intézet véleménye szerint ez a gazdaságpolitikai döntés improvizatív módon született. A programcsomag a szociális feszültségeket próbálta csökkenteni, de a próbálkozást a Századvég elemzői tűzoltásnak nevezték – jegyzi meg a portál. A kormány által sikerként kommunikált akciótervet tovább ostorozták a szakértők, szerintük ez nem más mint a meglévő Start-kedvezmények újracsomagolása, az új csomag pedig tovább fokozza az amúgy is meglévő fejetlenségeket a rendszerben.

A Baby-boom koncepciót és a nyugdíjpolitikát is bírálták

Matolcsy György Baby-boom koncepciója is a kritikák kereszttüzébe került a Századvég tanulmányában. Az elemzők szerint ugyanis az „inkább tekinthető helyzetértékelésnek, mint valódi megvalósítható programnak”, az állítások nincsenek számításokkal alátámasztva, az anyag megalapozatlan, az elemzők szerint ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy „a támogatások összegének emelésével nem növelhető a születésszám, és egyébként sincs lehetőség az ellátások emelésére, a javaslatok között viszont számos olyan pont van, ami ennek dacára az ellátások költségvetési forrásigényét növelné meg jelentős mértékben”.

A cégcsoport elemzésében a Nemzetgazdasági Minisztérium nyugdíjpolitikája is megkapta a magáét, amiért a nyugdíjrendszer strukturális reformja ügyében nem történt semmilyen előrelépés. Arról is írtak, hogy azért csúszik a nyugdíjmodell bejelentése, mert a kidolgozói rájöttek, hogy a nyugdíjrendszer átalakítását nem lehet rögtönzött módon véghezvinni. Az elemzők a legégetőbb problémának azt nevezték, hogy azok az emberek, akik tisztességesen dolgoznak és járulékot/adót fizetnek idős korukra kapnak-e majd nyugdíjat.

Nem jó, ha megszabják az embereknek, mit csináljanak

Az anyag egy későbbi fejezetében a kormány segélyezési politikáját is bírálták az elemzők. A korábban pénzben járó segélyek és családtámogatások utalvány-formában történő kifizetéséről például azt írták: „A kormány már eddig is számos szigorítást és feltételhez kötést véghezvitt a szociális ellátások területén.” A Századvég elemzői kitértek arra, ha minél inkább szigorít a kormány és meg akarja mondani az embereknek, mit csináljanak, mit vegyenek a boltban, annak az lesz az eredménye, hogy szembefordulnak velük – olvasható a Vs.hu cikkében.

Az elemzés záró értékelésében általánosságban is bírálták a kormány szociálpolitikáját, amelyben „sok esetben háttérbe szorulnak az alsóbb és kirekesztett rétegek érdekei”. A portál azt is megjegyzi, hogy a hasonlóan, szinte folyamatosan kritikus jelentések azért a ritkábbak közé tartoznak, a cégcsoport tanulmányai jellemzőbben inkább egy-egy lépés kockázataira figyelmeztetnek.

A Klik működése befolyásolhatja a 2014-es választásokat

Már 2012 júliusában, a Klik (Klebelsberg Intézményfenntartó Központ) indulása előtt fél évvel jelezték, hogy a szervezet eredményes működése nagy hatással lesz a 2014-es választásokra, mivel „az új intézmény közel 160 ezer alkalmazottja homogén réteget alkothat, így „önmagában képes lesz rá, hogy akár a következő országgyűlési választások eredményeit is befolyásolja vagy akár eldöntse”.

Hiába jelzett erős szakmai és politikai kockázatokat a Századvég a rezsicsökkentéssel kapcsolatban is, erről a tervéről többszöri figyelmeztetésre sem tett le a kormány. Pedig az energetikai ágazat helyzetéről készült tanulmányok már 2012 októberében hosszan sorolták az akkor még csak tervezett nonprofit közszolgáltatás hátrányait – olvasható a portálon.

A rezsicsökkentés kockázata

A megismert iratok alapján a Vs.hu arról ír, hogy a korrupcióellenes stratégiájának hiányosságai miatt is bírálta a kormányt a Századvég, pontosabban, amiért az amúgy is kínos csúszással elkészült javaslat épp „a korrupciós veszélynek legjobban kitett politikai szférára nem kínál megoldást.”

A bajba jutott devizahiteleseknek szánt, 2013 tavaszán elkészült ócsai szociális lakóparkot szintén olyan ügynek látta a Századvég, ami inkább ártott, mint használt a kormány megítélésének.

A cég 2013. áprilisi elemzésében arra figyelmeztetett, hogy „a szociális családiház-építési szektor imázsán keresztül a kormányzati teljesítmény megítélése tovább romolhat”.

A jelentés nemcsak azt nevezte kínosnak, hogy az első körben jelentkező majdnem ötszáz család tíz százaléka sem felelt meg a pályázaton, de az építkezés magas árát és lassúságát firtató bírálatok mellett jogosnak találta azokat az aggályokat is, hogy “a devizahitelesek szegregálása a terület gettósodását eredményezheti”.

Előzmények

Miután a Miniszterelnökségtől három év pereskedés után megkapta a Vs.hu az Orbán-kormány munkáját segítő Századvég intézet több tízezer oldalnyi kutatását és elemzését, kiderült, hogy a kutatásban nonszensz, értelmezhetetlen, felesleges, ráadásul számítógéppel egy pillanat alatt előállítható oldalak tízezrei vannak. Mindezért 4,1 milliárdot kapott a Századvég. A Vs.hu által megismert Századvég-iratok harmadik fejezetéből pedig kiderült, hogy az emberek többsége nem támogatta a stadionépítéseket, és elutasította a röviditalok árusításának a korlátozását, valamint az is, hogy Orbánék figyelték Gyurcsány Ferenc pártjának népszerűségét is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »