Bírálják az Alkotmánybíróság döntését

Együtt: az Ab az alapvető gyülekezési jognak mond ellent

Az Együtt szerint az Alkotmánybíróság (Ab) keddi döntésével bebizonyította, hogy nem a legfontosabb alapvető emberi jogokat tartja szem előtt, hanem a Fidesz érdekeit.

Az ellenzéki párt MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált: az Ab kedden kihirdetett határozata szerint nem volt alaptörvény-ellenes, hogy a rendőrség, majd a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság 2014 decemberében előzetesen megtiltotta a devizahitel-károsultak tüntetését a miniszterelnök Cinege utcai házánál és a Kúria Markó utcai épületénél. Ugyanakkor az Ab mulasztásos alkotmánysértést állapított meg, mert szabályozatlannak ítélte a gyülekezési jog és más alapjogok összeütközésének kezelését.

Az Együtt szerint az Ab döntésével “ismét jogtipró politikai szolgáltatást nyújtott a kormánynak”. A testület már régóta méltatlan eredeti feladatának, az alkotmányosság védelmének ellátására, mert többször maga ásta alá a jogállam alkotmányos működését, és a Fidesz érdekei szerint pártpolitikailag befolyásolt döntéseket hozott – írták.

A “kollaboráns alkotmánybírói többség” az alapvető gyülekezési jognak mond ellent – folytatták. Döntésükkel egyúttal feljogosították a kormányt arra, hogy az egyik legfontosabb liberális szabadságjogot, a gyülekezési jogot szabályozó törvényt illiberálissá formálja.

MSZP: az Alkotmánybíróság ma a Fidesz politikai igényeinek kiszolgálója

Az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának szocialista alelnöke szerint az Alkotmánybíróság keddi döntése megerősíti, hogy a kizárólag fideszes tagokból álló testület ma nem a jogállamiság őrzője, hanem Orbán Viktor és a Fidesz politikai igényeinek kiszolgálója.

Bárándy Gergely ezt annak kapcsán közölte az MTI-vel, hogy az Ab nem találta alaptörvény-ellenesnek, hogy a rendőrség, majd a bíróság 2014-ben megtiltotta, hogy a devizahitel-károsultak érdekében tartott egész napos fővárosi demonstrációsorozat keretében a miniszterelnök házánál és a Kúriánál demonstráljanak. Az Ab ugyanakkor mulasztásos alkotmánysértést állapított meg, mert szabályozatlannak ítélte a gyülekezési jog és más alapjogok összeütközésének kezelését.

Az ellenzéki politikus közleménye szerint a döntés világossá teszi azt is, hogy “a minden idők leggátlástalanabb kormányát vezető Orbán Viktor fél a néptől”.

Az MSZP célja, hogy a Fidesz által felszámolt, vagy díszletté silányított demokratikus intézmények ismét jogállami keretek között működjenek Magyarországon – hangoztatta.

TASZ: az Alkotmánybíróság feláldozta a gyülekezési jogot a politikai lojalitásért

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint az Alkotmánybíróság feláldozta a gyülekezési jogot a politikai lojalitásért, amikor nem talált kivetnivalót egy tüntetés törvényellenes megtiltásában – tudatta a jogvédő szervezet kedden az MTI-vel közleményben.

Felidézik: az Alkotmánybíróság által vizsgált ügyben a miniszterelnök háza elé bejelentett tüntetést a rendőrség azért tiltotta meg, mert annak megtartása “mások jogait és szabadságát” sértené. A TASZ szerint tervezett rendezvényt ilyen indokból előzetesen megtiltani nem lehet.

Az AB a törvény szövegével nyilvánvalóan ellentétes jogalkalmazás ellenére nem semmisítette meg a tiltást – írták.

A TASZ úgy látja: ha a parlament a rendezvények tiltási okaként elfogadja a jövőbeli jogsértés veszélyét, lehetővé válik, hogy a hatóságok  feltételezett, esetleg bekövetkező vagy esetleg elmaradó jogsértésre hivatkozva tiltsák meg tüntetések megtartását.

Ez pedig azt jelenti: a rendőrség szabad utat kapott arra, hogy önkényes döntést hozzon az egyik legfontosabb politikai szabadságjog legsúlyosabb korlátozása tárgyában. Ha pedig a rendőrségnek lehetősége lesz arra, hogy törvényben meg nem határozott jogok többé vagy kevésbé valószínű sérelmére hivatkozva tiltsa meg egy rendezvény megtartását, akkor ezzel a lehetőséggel vissza fog élni – fogalmaz közleményében a TASZ.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »