Bírálatok közepette is bízik a NOB-ban Románia és Magyarország

Bírálatok közepette is bízik a NOB-ban Románia és Magyarország

Kanada és Ausztrália nem fog sportolókat küldeni a tokiói nyári olimpiára, amennyiben azt az eredeti tervek szerint idén július 24. és augusztus 9. között rendezik meg. A „juharlevelesek” és az ausztrálok ezt hétfőn jelentették be, olimpiai bizottságaik pedig hangsúlyosan az ötkarikás játékok elhalasztását kérték a nemzetközi szervezettől.
A kanadaiak közleménye alapján a 2021-es esztendőt tartanák megfelelő alkalomnak az esemény megrendezésére. „Még ha tisztában is vagyunk a halasztás elkerülhetetlen összetettségével, semmi sem fontosabb, mint sportolóink és világközösségünk egészsége és biztonsága” – magyarázták.

A kanadaiak és az ausztrálok ugyan az elsők, akik hivatalosan is bejelentették távolmaradásukat az ötkarikás játékoktól, de

többen is vannak, akik a játékok elhalasztása mellett kardoskodnak.

Mint arról lapunkban már beszámoltunk, többek között a norvég, a szlovén, az amerikai, a spanyol és az angol sportvezetők is felszólították a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB) az ötkarikás csúcsesemény átütemezésére.

A testület és a szervezők mostanáig hivatalos kommunikációjukban elzárkóztak ennek lehetőségéről, de hétfői ülésük után immár felvállalták a „halasztás gondolatát”.

Hírdetés

Megerősítették a Reuters korábbi értesüléseit is, amely szerint hatástanulmányokat rendeltek különböző forgatókönyvekre, és most először immár Japán miniszterelnöke, Abe Sindzó is úgy fogalmazott, hogy előfordulhat, hogy a halasztás „elkerülhetetlenné válik”.

A brit olimpiai bizottság szeretné, ha minél hamarabb véget vetnének a rendezés körüli bizonytalanságnak, és bejelentenék a végleges döntést. Thomas Bach, a NOB elnöke a sportolóknak címzett nyilvános levelében hangsúlyozta, hogy az emberek élete mindenekfelett áll, a NOB pedig megoldást akar kínálni, de jelenleg korai lenne bármit határozni. „Fontosnak tartjuk az érintettek egészségének védelmét és a vírus megfékezését. (…) Remélem, hogy amikor átérünk ezen a sötét alagúton, a kijáratnál az olimpia lángja ragyog majd fel” – fogalmazott.

Mindeközben a Román Olimpiai és Sportbizottság (COSR) az érintett hazai sportolók véleményét szeretné megtudni, a hétfőn kiküldött elektronikus levelekben arra kérték őket, hogy szerdáig jelezzék álláspontjukat az tokiói olimpián történő részvétellel kapcsolatban.

„Szeretnének-e részt venni, félnek-e, vagy úgy ítélik meg, hogy felkészülésüket meghiúsította a járvány, és nem tudnának maximális teljesítményt nyújtani az olimpián. Nem szeretnék én a COSR elnökeként választ adni erre, mert ez őket érinti” – nyilatkozta Mihai Covaliu, a COSR vezetője.

Az Agerpresnek jelezte azt is, hogy hétfőn már semmilyen olimpiai válogatott nem tartott közös edzéseket Romániában, ugyanakkor később Elisabeta Lipă, az evezősök szakszövetségének elnöke bejelentette, hogy ma találkozójuk lesz az egészségügyi minisztérium illetékeseivel, mivel Adrian Streinu-Cercel, a Matei Balș Intézet igazgatója és a fokozottan fertőző betegségekre szakosodott testület tagja jóváhagyta a közös felkészülésük folytatását. A sportvezető újfent hangsúlyozta, hogy sportbázisukon rendkívüli szigorúság uralkodik, elzártan készülnek, és kisebb a fertőzés kockázata, mintha a saját otthonukban lennének.

– mondta Lipă.

Eközben a Magyar Olimpiai Bizottság hétfőn közleményben hangsúlyozta, hogy a NOB az elmúlt 125 év alatt számtalan nehéz helyzettel állt szemben, a modern kori játékok népszerűsége pedig arra sarkall, hogy bízzanak a döntéseiben. „A koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzetben sem látja a Magyar Olimpiai Bizottság célravezetőnek, hogy a szakértői véleményekre támaszkodó NOB-vezetőség határozatát kétségbe vonja. Biztosak vagyunk abban, hogy a XXXII. nyári olimpiai játékok megrendezésével kapcsolatban megfelelő döntést fognak hozni, amikor ez időszerű” – summázta a közlemény.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »