Bírák kezében az elítélt polgármesterek

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kislétán és a Pest megyei Gyömrőn is a közigazgatási és munkaügyi bíróság döntésétől függ, hogy meddig maradhat polgármester két elítélt helyi politikus: a független Madácsi Imre, illetve Gyenes Levente, a Gyömrő 2000 Kör támogatottja. Lapunk megtudta: végzés még egyik méltatlansági ügyben sem született; az ügyeket a megyei kormányhivatalok indították.

A Magyarnarancs.hu tegnap emlékeztetett: az egykor fideszes Madácsi már 67 napja van előzetes letartóztatásban. A bíróság egyszer már méltatlannak találta tisztségére, de idén tavasszal újraválasztották. Egy másik büntetőügyben azonban csalás miatt nem jogerősen 4 és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélték idén szeptemberben. Jobban járna, ha újra méltatlanság miatt szűnne meg a tisztsége, mert ha a másodfokon jóváhagyják az újabb ítéletet, akkor tisztségétől megfosztva be kell vonulnia egy büntetés-végrehajtási intézetbe.

– Kisléta képviselő-testülete szeptember 16-án tárgyalt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal méltatlansági megkereséséről, de érdemi döntést nem hozott, s azóta bírósági értesítést sem kaptunk – mondta kérdésünkre Lánczi Julianna aljegyző.

Munkacsoport

Gyömrő vezetőjének méltatlanságát napokon belül kimondhatja a bíróság. Gyenest tavasszal adócsalás és magánokirat-hamisítás miatt jogerősen kilenc hónap – két évre felfüggesztett – szabadságvesztésre ítélték. Bár a nyáron lemondott, augusztus végén nagy többséggel újraválasztották a gyömrőiek, s október végén a képviselő-testület sem találta méltatlannak.

Az Igazságügyi Minisztérium közölte, dolgozik egy munkacsoport annak megakadályozására: egy jogerősen szabadságvesztésre ítélt és lemondott vagy méltatlannak nyilvánított polgármester újra indulhasson pozíciójáért.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 11. 30.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »