Biotermesztés: Románia az EU legjobbjai közt

Románia a kilencedik helyen áll az Európai Unió tagállamai közt a biotermesztés szabályai alapján megművelt mezőgazdasági területek nagysága tekintetében – közölte legfrissebb felmérésében az Eurostat statisztikai hivatal.

0boigazd_b

Az első helyet Spanyolország foglalja el jelenleg 1,4 millió hektárral, második Franciaország egymillió hektárral, míg Románia 175 ezer hektárral szerepel az első tíz tagállam között. A felmérés rámutat, Romániában kétszer akkora területen gazdálkodnak különböző növényvédő szerek használata nélkül, mint tíz évvel ezelőtt. Marin Dumbravă, a Biodumbrava elnevezésű, Bukarest melletti biofarm tulajdonosa a Mediafaxnak azt mondta, Romániának lenne lehetősége arra, hogy a jelenleginél is jobb adatokat mutasson fel, az ágazat legnagyobb problémája azonban a munkaerőhiány.

„A tanult szakemberek és a tapasztaltabb munkások lassan mind elmennek az országból, mert két-három határral nyugatabbra sokkal több pénzt tudnak keresni ebben az ágazatban. Nem segít az sem, hogy a hazai piacon egyre több az importáru, így lassan kiszorulnak a termékeink a standokról” – hívta fel a figyelmet a bukaresti szakember. Romániában egyébként jelenleg 13 millió hektár mezőgazdasági területet tartanak nyilván, ehhez képest a 175 000 hektárnyi biogazdaság elenyészőnek számít. 


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »