Biometrikus személyi igazolványokat vezetnek be Afganisztánban

Biometrikus személyi igazolványokat vezetnek be Afganisztánban

Hosszas halogatás után biometrikus adatokat tartalmazó elektronikus személyi igazolványokat vezetnek be a hatóságok Afganisztánban a héten. Sajtójelentések szerint az igazolványokban a tulajdonos nemzetiségét és felekezeti hovatartozását is fel fogják tüntetni – jelentette a dpa német hírügynökség vasárnap.

Az első elektronikus személyit Asraf Gáni afganisztáni elnök kapja – közölte a közép-ázsiai ország adminisztrációs hatóságának egyik szóvivője.
Mindeddig 500 ezren kérelmezték az új típusú, a kézzel írt adatokat tartalmazó papírigazolványokat váltó személyit.

A hatóságok azt várják a rendszertől, hogy így könnyebb lesz megelőzni a jövő évi parlamenti választásokon a választási csalásokat. Nagy vitát váltott ki, hogy az elektronikus személyikben feltüntetik a tulajdonos nemzetiségét és vallási felekezetét a vallásilag és etnikailag is sokszínű országban. A népesség mintegy 40 százalékát adó, többségükben szunnita pastuk attól tartanak, hogy nemzetiségük feltüntetésével kiderül, hogy nincsenek is akkora többségben az országban, mint ahogy azt láttatni szeretnék. Az iszlám síita irányzatát követő hazara kisebbség pedig attól tart, hogy ezzel csak nőni fog a nemzetiségük elleni diszkrimináció – írta a dpa.

Hírdetés

Megfigyelők szerint Afganisztán a mai napig megosztott a nemzetiségi és vallási különbségek mentén, az úgynevezett „pán-afgán” irányzat még egyáltalán nem elterjedt politikában.

Mások szerint a biztonság terén jelentős előrelépést érhet el a konfliktusokkal és folyamatos terrorfenyegetéssel sújtott ország a biometrikus adatok begyűjtésével és rendszerezésével. Az új típusú személyi igazolványokat fél évig tesztelik a központi Kabul tartományban, mielőtt más kormányzóságokban is bevezetik.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »