Billeg a brit szavazók álláspontja – Megjósolhatatlan lesz-e Brexit

Billeg a brit szavazók álláspontja – Megjósolhatatlan lesz-e Brexit

Két nappal a nagy esemény előtt, a legújabb közvélemény-kutatások szerint ismét úgy tűnik, hogy a kilépést pártolók szereztek szűk előnyt a kőkemény kampányhajrában, írja az Express.

A YouGov felmérésére hivatkozva az oldal úgy tudja, ha a bizonytalan szavazókat kivonjuk a képletből, ismét szűk 51 százalékos előnyben vannak a szkeptikusok, míg 49 százalék szavazna a maradás mellet.

Ebből is létszik, hogy az elmúlt hetek kapmánya rendkívüli módon kiélezte az ellentéteket, utoljára ilyen intenzív csatát, hasonló megoszlásban az osztrák elnökválasztáson tapasztalhattunk.

A bizonytalan szavazókkal és azokkal kiegészülve, akik nem vennének részt a a voksoláson, a Brexit-tábor már két pontos előnyhöz jutna:

44 százalék állna a kilépés, míg 42 a maradás mellett.

9 százalék egyelőre nem tudja, milyen álláspontot képviseljen, így értelem szerűen, ha az adatok a valóságot tükrözik, ők lesznek a mérleg nyelve, és most minden politikai erő az ő szavazataikra utazik.

Ha az eddigi trendekből indulunk ki, és a tévéviták tanulságait vesszük alapul, amennyiben a szkeptikusok megfelelően széles társadalmi elérést tudnak produkálni az elkövetkező pár napban, könnyebben arathatja le ezeket a babérokat. Nem véletlen, hogy az euszkeptikus UKIP pont erre a kritikus időszakra időzítette intenzív plakátkampányát.

A számok különösen annak fényében érdekesek, hogy a brit média, illetve az EU-párti politikusok minden erővel próbálják a maradásról meggyőzni a szavazókat, ehhez pedig, gusztustalan módon, nem átallják a vitatott hátterű Cox-gyilkosságot is felhasználni.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »