Bill Clinton bírálta Obamát

Bill Clinton volt elnök bírálta Barack Obama jelenlegi elnök egészségbiztosítási törvényét, majd némiképpen finomította véleményét.

Az egykorit elnök – a demokraták elnökjelöltje, Hillary Clinton férje – egy hétfői kampányrendezvényen még szapulta Obama egészségbiztosítási reformját, de támadása olyan nagy visszatetszést váltott ki a demokrata táboron belül is, hogy kedden már finomítani volt kénytelen megjegyzéseit.

Hétfőn este, a michigani Flint városában Bill Clinton azt mondta, hogy Obama egészségbiztosítási törvénye “a legőrültebb dolog a világon”. A volt elnök azt fejtegette, hogy “ebben az őrült rendszerben” egyszerre 25 millió ember jutott egészségbiztosításhoz, de miközben a biztosítás díja növekedett, az ellátáshoz való jogosultság felére csökkent, vagyis több pénzért fele annyi egészségügyi szolgáltatást lehet igénybe venni, mint korábban.

Kedden aztán, az ohiói Athens városában egyetemi hallgatók előtt már finomította megjegyzéseit, s arról beszélt, hogy Hillary Clinton – ha elnökké választják – , igazi megoldást kínál majd az egészségbiztosításra, és a kormányzati programot magánbiztosítási programokkal kiegészítve terjeszti elő az új tervet, amely az Obama-törvény javított változata lenne. “Még mindig túl sokan nem jutnak megfelelő egészségügyi ellátáshoz” – panaszolta Bill Clinton Ohióban.     

A Fehér Ház közben kedden értetlenségét fejezte ki a volt elnök megjegyzései miatt. Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője úgy fogalmazott “nem teljesen világos” mit akart mondani Bill Clinton Michiganben. Earnest emlékeztetett arra is, hogy Obama elnök még mindig “erősen bízik” az egészségbiztosítási törvény sikerében, és leszögezte azt is, hogy az amerikaiak “nagy többsége” ma talál magának megvásárolható egészségbiztosítást.

A felesége mellett aktívan kampányoló Bill Clinton egyébként a kampányban már nem egyszer hozta kellemetlen helyzetbe Hillaryt. A volt elnök – bár elemzők egybehangzó véleménye szerint már nem a régi – még mindig sokakat vonz a kampányrendezvényekre, de gyakran mond olyasmit, ami kellemetlen lehet a demokrata elnökjelöltnek. Így például még a tavasszal haragosan kiabálni kezdett az egyik kampánygyűlésen felszólaló és kritikát megfogalmazó résztvevővel, akit ki is akart vezettetni a teremből. Másnap Hillary Clinton kampánycsapata magyarázta az incidenst, és Bill Clintont jó ideig “kivonták” a kampányból.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »