Bilincsben hozták haza Bukarestbe Madagaszkárról Radu Mazăre volt konstancai polgármestert

Bilincsben hozták haza Bukarestbe Madagaszkárról Radu Mazăre volt konstancai polgármestert

Bukarestbe hozták hétfő este a Madagaszkárról kiadott Radu Mazărét. A volt konstancai polgármestert az otopeni-i reptérről a rahovai börtönbe szállítják tovább – tájékoztattak rendőrségi források.
A madagaszkári hatóságok május 14-én hagyták jóvá a volt szociáldemokrata politikus kiadatását célzó kérelmet, a román hatóságok még aznap elkezdték a hazahozatalához szükséges formaságokat.

Hírdetés

Román rendőrökből álló fegyveres őrség utazott Madagaszkárra, hogy hazahozza a volt polgármestert.

Mazăre több mint egy éve hagyta el az országot, az afrikai kontinens keleti partjainál fekvő szigetországban pedig politikai menedékjogért folyamodott. Konstanca volt polgármestere ellen több bírósági ítélet született Romániában, több közülük nem jogerős. Az a jogerős ítélet, amely a nemzetközi elfogatóparancs alapjául szolgált, február 8-án született egy törvénytelen tulajdon-visszaszolgáltatással kapcsolatos ügyben, és Mazărét nyolc év letöltendő börtönbüntetéssel sújtották. Ugyanabban az ügyben a Bukaresti Dinamo labdarúgóklub egykori finanszírozóját, Cristian Borceát öt év szabadságvesztésre ítélték.

A vádirat értelmében – anyagi haszon fejében – olyan személyeknek szolgáltattak vissza jelentős tengerparti területeket Konstancán és Mamaián, akik nem lettek volna jogosultak erre, a jogos igénylők pedig az ingatlan-visszaszolgáltatási törvény alapján követelt területek kevéssel több mint felét kapták vissza. Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) szerint a 37 vádlott összesen 114 millió eurós kárt okozott, az állami költségvetést 77,77 millió, a konstancai városkasszát pedig 36,16 millió euróval károsítva meg.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »