Biden nemet mondott, de Ukrajna 200 darab F-16-os vadászbombázót akar légtere védelméhez

Biden nemet mondott, de Ukrajna 200 darab F-16-os vadászbombázót akar légtere védelméhez

Csökkent az esélye, hogy Ukrajna negyedik generációs amerikai F-16-os vadászgépeket kapjon. Joe Biden amerikai elnök hétfőn nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy támogatja-e, hogy Ukrajna F-16-os vadászgépeket kapjon.

A határozott nemre azután került sor, hogy a lengyelek jelezték, amerikai és NATO jóváhagyással hajlandók lennének F-16-osokat adni Ukrajnának. Ellentétben a német tankokkal, Varsó ezúttal feltételhez kötötte a fegyverek átadását. Ugyanakkor Andrij Jermak ukrán elnöki tanácsadó hétfőn arról beszélt, hogy “pozitív” jeleket kapott Lengyelországtól és Franciaországtól a vadászgépeket illetően.

A szakértők azonban fenntartásokkal fogadták az ukránok optimizmusát. A gépek használatára a kiképzős sokkal hosszabb ideig tart, az ukránok eddig szovjet gyártmányú vadászgépeket használtak. A kiszolgáló és karbantartó személyzet kiképzése még a pilótákénál is tovább tart, nem beszélve arról, hogy az F-16-osok esetében a reptereket is úgy kellene felújítani, hogy fogadni tudják a gépeket.

Nem beszélve az eszkaláció lehetőségéről.

A sajtó közlése szerint Emmanuel Macron francia elnök hétfőn “nem zárta ki”, hogy Párizs lesz az első Európában, amely modern vadászgépeket ad Ukrajnának. A dolog viszont nem annyira egyértelmű, Macron arról beszélt, hogy “definitíve semmit sem lehet kizárni”, ami közelebb áll a burkolt nemhez.

Hírdetés

Főleg, mert a francia elnök szerint a legfontosabb előfeltétele a gépek átadásának, hogy Ukrajna ne használhassa őket ukrán területen kívül eső műveletekben, és azt is, hogy a vadászgépek szállítása nem gyengítheti a francia hadsereg kapacitásait sem. Ettől függetlenül történhet előrelépés, Macron kedden látja vendégül Párzsban Olekszij Rez7nyikov ukrán védelmi minisztert.

Közben az ukrán légierő vezetése, Jurij Ignat a francia La Chaine Info televíziónak nyilatkozva arról beszélt, hogy Ukrajnának legalább 200 modern gépre lenne szüksége, tekintettel az ország nagy méretére és Oroszország és Fehéroroszország szomszédságára. Ez a 200 gép nem csak vadászgépeket, de más típusú, többfunkciós harcászati repülőgépeket is tartalmazna. Az ukránok 5 zászlóaljnyit akarnának felállítani. Ignat azt elismerte, hogy nyilván nem kaphatják meg az összes gépet egyszerre, de arról is beszélt, hogy jelenleg az F-16-osok beszerzése a legvalószínűbb forgatókönyv.

Bár Európában csúcsra jár a háborús hangulat, a világ többi részén messze nem ilyen lelekesek a kormányok. Brazília például nemet mondott arra f elkérésre, hogy Leoppard2-esekhez való lőszert szállítson saját készleteiből. Pedig Olaf Scholz német kancellár maga utazott a dél-amerikai országba, hogy Lula elnökkel (többek között erről is) tárgyaljon.

“Brazília a béke ország. Ezért nem akar semmiféle, még közvetett részvételt sem a háborúban”

mondta Lula.

Körkép.sk, reuters, Ukrajinszka Pravda


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »