Biden hírszerzési vezetői sem zárják ki a korábban trumpista elméletnek tartott vuhani laborbaleset lehetőségét

Biden hírszerzési vezetői sem zárják ki a korábban trumpista elméletnek tartott vuhani laborbaleset lehetőségét

Nem zárja ki az amerikai hírszerzés, hogy a koronavírus egy vuhani laborból szökött meg és indult világhódító útjára – közölte Avril Haines, az amerikai hírszerzés vezetője (videó itt).

Az amerikai szenátus hírszerzési bizottságának szerdai meghallgatásán Haines hangsúlyozta, hogy igaz, egyelőre nem tudják megállapítani, pontosan hol, mikor és hogyan terjedt át emberre a koronavírus, de erre vonatkozóan két teóriát tartanak elképzelhetőnek:

  • a vírus természetes úton fejlődött ki és ugrott át állatról emberre,
  • egy laborbaleset következményeként tört ki a világjárvány.
  • Hírdetés

    Annak elméletét, hogy a koronavírus a Vuhani Virológiai Intézetből szabadult ki, már a Trump-kormányzat is hangoztatta, Donald Trump számtalanszor Kínát tette felelőssé, a kórokozót kínai vírusnak vagy éppen "kungflunak" titulálva.

    Egy másik teória szerint az embert is fertőzni képes koronavírustörzset biológiai hadviselés céljára fejlesztették ki; a vuhani intézetben persze "közegészségügyi cél"-ra hivatkozva kísérleteznek a denevérek által hordozott koronavírussal. (Erről lásd bővebben az alább hivatkozott cikksorozatunk I. és II. részeit).

    William Burns, a CIA igazgatója a bizottsági meghallgatáson egyetértett Hainesszel, és bírálta Pekinget a koronavírus eredetének kivizsgálásának akadályozása miatt. Burns emlékeztetett, hogy a kínai hatóságok korlátozták az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi szakértőinek a vírus eredetének kutatására vonatkozó munkáját Kínában, ugyanis nem adtak hozzáférést az első Covid–19-esetek adataihoz a Vuhanban vizsgálódó kutatóknak. Maga a WHO igazgatója is bírálta a kutatás akadályozását, utalva arra, hogy a laborbaleset-elméletet így nem lehet elvetni, és további vizsgálatokat sürgetett.

    Mindazonáltal több mint egy évvel a járvány kitörése után, megbízható források hiányában nehéz lesz bizonyítani, hogy a vírus egy laborból szökött meg, már ha egyáltalán így történt – jegyzi meg a Yahoo News nyomán az Index.


    Forrás:kuruc.info
    Tovább a cikkre »