Biden hamarosan Európába látogat és lehet, hogy Szlovákiát sem hagyja ki

Biden hamarosan Európába látogat és lehet, hogy Szlovákiát sem hagyja ki

Joe Biden amerikai elnök két hónap múlva akár Szlovákiába is ellátogathat, legalábbis ezt az információt szellőztette meg a Pravda baloldali napilap egy amerikai diplomatára hivatkozva. Állítólag két lehetséges uticélja lehet Európában: az egyik Pozsony, a másik a Balkán valamelyik városa, de a szlovák főváros az esélyesebb.

A látogatás a Pravda szerint az ukrán-orosz feszültség további alakulásának függvénye lesz. Az amerikai elnök várhatóan részt venne a Globsec nemzetközi konferenciáján. A neve elhallgatását kérő forrás szerint ha Biden Szlovákiába jönne, két héttel érkezése előtt kell arról értesíteni a szlovák diplomácia illetékeseit.

Hírdetés

A Globsec nem erősítette meg, de nem is tagadta az amerikai elnök látogatásának lehetőségét. Akad azonban másik alkalom, ami miatt Biden Európába érkezhet. Júniusban zajlik majd a NATO csúcstalálkozója, Brüsszelben.

Ugyanakkor az értesülést érdemes fenntartásokkal fogadni. Egy amerikai elnöki látogatásnak nagyobb esélye lenne Lengyelországban vagy Romániában. Ez a két ország ugyanis nagyon szoros katonai együttműködésben áll az USA-val, az egyiknél amerikai támaszpontról is folyik a tárgyalás, a másik pedig a Fekete-tengerhez való hozzáférést garantálja az USA számára. Hogy ennek ellenére inkább Szlovákiába tenne egy stratégiailag kevésbé üzenetértékű látogatást az amerikai elnök, kevésbé valószínű – de kizárni természetesen nem lehet.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »