Biden és Macron telefonon csevegett

Joe Biden amerikai elnök Európa, Afrika, illetve az indiai- és csendes-óceáni térség biztonságpolitikai kérdéseiről tárgyalt pénteken telefonon francia hivatali partnerével, Emmanuel Macronnal – közölte a Fehér Ház.

Biden a beszélgetés során "erősebb és hatékonyabb európai védelmi képességek" kiépítése mellett emelt szót.

A tájékoztatás szerint a két vezető október végén személyesen is találkozik majd a G20-as országcsoport Rómában megrendezésre kerülő csúcstalálkozóján, míg Kamala Harris alelnököt novemberben Párizsban fogadja Macron.

A G20-csúcstalálkozót október 30-31-én tartják, míg Harris november 11-én vesz részt az évente megrendezésre kerülő párizsi Békefórumon, november 12-én pedig a francia fővárosban tartandó Líbia-konferenciára várják.

Hírdetés

Hírügynökségek megjegyzik, a diplomáciai erőfeszítések az ausztrál-brit-amerikai AUKUS védelmi kezdeményezés nyomán elmérgesedett viszony javítását célozzák Washington és Párizs között.

A vitát Ausztrália azon döntése váltotta ki, hogy nukleáris meghajtású tengeralattjárókat vásárol az Egyesült Államoktól, egyúttal felmondja dízel- és elektromos meghajtású tengeralattjárók gyártásáról a Franciaországgal kötött szerződését. Emiatt Franciaország elesett egy 56 milliárd dolláros szerződéstől.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter akkor azt mondta, hogy Ausztrália "hátba döfte", az Egyesült Államok pedig "elárulta" Párizst.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »