Biden: Az Egyesült Államok határozott lesz, ha Oroszország tovább támadja Ukrajnát

Biden: Az Egyesült Államok határozott lesz, ha Oroszország tovább támadja Ukrajnát

Az Egyesült Államok kész szövetségeseivel és partnereivel együtt határozottan reagálni, ha Oroszország tovább támadja Ukrajnát – erősítette meg Joe Biden amerikai elnök a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott csütörtök délutáni telefonbeszélgetése alkalmával.

A Fehér Ház közleménye szerint Biden hangsúlyozta

az Egyesült Államok elkötelezettségét Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett. 

Mint írják:

az amerikai elnök kiemelte, hogy

az Egyesült Államok több mint félmilliárd dollár fejlesztési és humanitárius segélyt nyújtott Ukrajnának az elmúlt évben, és mérlegeli, hogy további gazdasági támogatást nyújtson a kelet-európai országnak.

Hírdetés

Biden világossá tette, hogy

bár a nagykövetségen dolgozó személyzet családtagjai távoztak Ukrajnából, de az Egyesült Államok kijevi külképviselete továbbra is nyitva áll és teljes mértékben ellátja feladatát.

A Fehér Ház közlése szerint a vezetők megvitatták az európai biztonság érdekében tett közös diplomáciai erőfeszítéseket, Biden elnök pedig kifejezte az Egyesült Államok támogatását a normandiai formátumú konfliktusrendezési erőfeszítések iránt.

Az amerikai elnök kifejezte reményét, hogy a felek január 26-i elköteleződése a 2020 júliusi tűzszünet feltételei melletti segít csökkenteni a feszültséget és előmozdítani a minszki megállapodások végrehajtását – áll a közleményben.

Zelenszkij a beszélgetést követően, a Twitterre írt rövid bejegyzésében úgy fogalmazott:

Megbeszéltük a közelmúltbeli diplomáciai erőfeszítéseket a deeszkaláció érdekében, és megállapodtunk a jövőre vonatkozó közös lépésekről.

Az ukrán elnök hozzátette: megköszönte Bidennek a katonai segítséget, valamint szó esett Ukrajna pénzügyi támogatásának lehetőségeiről is.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »