Biden: A Lengyelország területén landoló rakétát valószínűleg nem Oroszországból lőtték ki

Biden: A Lengyelország területén landoló rakétát valószínűleg nem Oroszországból lőtték ki

Azt a rakétát, amely kedden Lengyelország területén, az ukrán határ közelében landolt, minden bizonnyal nem Oroszországból lőtték ki. Ezt Joe Biden amerikai elnök jelentette ki szerdán a rakéta röppályájára hivatkozva.

Biden hozzátette, hogy a szövetségesek támogatni fogják Lengyelországot a két emberéletet követelő incidens körülményeinek kivizsgálásában.

A G7-csoport és a NATO-szövetség vezetői szerdán rendkívüli értekezletre gyűltek össze a G20-ak csúcstalálkozójának helyszínén, hogy megvitassák az ukrán határhoz közeli Przewodów faluban kedd délután történt incidenst.

Az AP ügynökség szerint a találkozóra helyi idő szerint szerda délelőtt került sor, abban a szállodában, ahol a G20-as csúcstalálkozón részt vevő amerikai delegáció tartózkodik.

Az amerikai elnök itt látta vendégül a Kanadát, Franciaországot, Németországot, Olaszországot, Japánt, az Egyesült Királyságot és az Európai Uniót tömörítő G7-csoport vezetőit, az Európai Tanács elnökét, valamint Spanyolország és Hollandia miniszterelnökét.

Hírdetés

Biden a találkozó után azt mondta, a világ vezetői akkor döntenek a következő lépésekről, amikor megtudják, hogy pontosan mi történt Przewodówban.

A lengyel külügyminisztérium kedden kiadott közleményében az áll, hogy a rakéta, amely sajtóértesülések szerint lengyel területen landolt, orosz gyártású volt. Andrzej Duda lengyel elnök azonban óvatosabban fogalmazott az eredetével kapcsolatban, mondván, a nyomozók még nem tudják biztosan, ki lőtte ki és hol készült.

Azt mondta, „valószínűleg“ orosz gyártmány, de megjegyezte, hogy ezt a feltételezést még ellenőrizni kell. Ha ezek a sejtések beigazolódnának, akkor Ukrajna inváziója óta ez lenne az első alkalom, hogy orosz rakéta egy NATO-tagállam területén landolt.

Amerikai think tank: Ha igaz a hír lengyel incidensről, az a háború nyolc hónapjának legsúlyosabb pillanata

BREAKING: A nyugati sajtó szerint orosz rakéták csapódtak be Lengyelországba

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »