Biciklitúra határok nélkül: avagy nagycsaládok két keréken

Július 28-án, csütörtök reggel derűs, lelkes, nagycsaládos kerékpáros csapat gyűlt össze a KMNE irodája előtt, hogy megkezdje többnapos túráját. Az apróságok és a biciklizésben még gyakorlatlan gyerekek az anya vagy apa kerékpárjára szerelt gyerekülésben utaztak. A legfiatalabb saját kerékpárján tekerő gyerek nemrég töltötte be az ötödik évét.

Miután felharsant az „indulunk!” vezényszó, villantak a macskaszemek, beindultak a fogaskerekek, és a népes menet rendőri felvezetéssel elindult a beregsurányi határátkelő felé. A menetet hátulról végig egy utánfutóval rendelkező kisbusz követte, amelyre szükség esetén felszállhattak a fáradó túrázók. 

Magyarországra érve Fábián Péter, a Magyar Természetjáró Szövetség bronz minősítésű túravezetője állt a menet élére. Az első állomás a romvulkán Tarpai-hegy volt, melynek csúcsáról széttekintve a beregszászi hegyek is láthatók. Ezután Tarpa főterén, II. Rákóczi Ferenc és Esze Tamás szobrának megtekintését és az ebédet követően a helyi, XV. században épült műemlék jelentőségű református templom belső tere adott kellemes enyhet a szabadban tomboló kánikulában.  A templom után a csapat felkereste a szárazmalmot, amely szintén Tarpa nevezetes műemléke. E kulturális élménytúrát követően Tivadarba kerekezett a csapat. A szálláshely elfoglalása után a helyi tiszai strand nyújtott jól megérdemelt hűsölési lehetőséget a túrázóknak.

Másnap újra kerékpárra pattantak a családok. A nagyari Petőfi-fa parkjában tartott pihenő után a nemrégiben felújított Luby kastély különleges, interaktív játékában, többek között szabadulószobai versenyben vettek részt nagyok és kicsik egyaránt. A következő megálló az egyedinek számító csónakfejfás temető és Kölcsey Ferenc síremléke volt, immár Szatmárcsekén. Itt a csapat nemzeti imánk eléneklésével adózott a híres költő emlékének.

Szombaton Fehérgyarmatra tekert a biciklis menet. Egy hagyományőrző kiállítás megtekintését követően Túristvándira érkezve a vízimalom beindítását, és rendhagyó módon egy vízbe pottyant apró szandál kiemelését izgulhatták végig a résztvevők.

A vasárnap fő programpontja, felekezettől függően, a márokpapi mise és a tivadari istentisztelet volt. Ezt követően a csillagtúrázók hazakerekeztek Beregszászba.

A biciklitúra nem csupán a résztvevők kulturális-, történelmi-, földrajzi ismereteit bővítette, hanem alkalmat adott arra is, hogy mindenki próbára tehesse kitartását, erejét, önfegyelmét. Ezenkívül sok közös játék, vidám hangulat és tartalmas beszélgetések jellemezték a túra napjait, amely a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával az Alkalmazkodó Ember Egyesület és a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládos Egyesület szervezésében valósult meg.  

Kurmai-Ráti Szilvia

Kárpátinfo hetilap évfolyama: Kárpátinfo hetilap 20. évf. 31. számRovat: SzínesTelepülés: Ukrajna›KárpátaljaCímkék: KárpátaljaKárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületebiciklitúrakárpátaljai magyarságnagycsaládosokForrás: Kárpátinfo hetilap


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »