Biciklistül eltűnt a háromnyelvű helységnévtábla a kolozsvári városháza udvaráról

Biciklistül eltűnt a háromnyelvű helységnévtábla a kolozsvári városháza udvaráról

Nyoma veszett a kolozsvári polgármesteri hivatal udvarán a Musai–Muszáj által tavaly figyelemfelhívásképp, egy kerékpáron elhelyezett háromnyelvű helységnévtáblának. A civil akciócsoport tagjai kérdőre vonják a városházát, és rendőrségi feljelentést fontolgatnak.
Lapunk munkatársa pénteken figyelt fel arra, hogy a kincses városi polgármesteri hivatal Mócok útjai székházának udvarán hűlt helye a tavaly nagy figyelmet kapott kétkerekűnek és a helységnévtáblának. A Musai–Muszáj mozgalom aktivistái 2018. február 21-én, az anyanyelv nemzetközi napján villámcsődület keretében vonultak Kolozsvár Főteréről a városházához, ahol háromnyelvű – román, magyar, német – helységnévtáblával felszerelt kerékpárral hívták fel a figyelmet az egy évvel azelőtt meghozott bírósági ítélet hiányos végrehajtására.

Hírdetés

Noha 2017-ben jogerős bírósági ítélet született a többnyelvű helységnévtáblák kötelező kihelyezéséről, a kincses város polgármesteri hivatala a 16-ból mindössze négy helyszínen helyezte ki a feliratokat. E téren egyébként azóta sem született előrelépés.

Annak idején a helységnévtábla egy napot sem maradhatott a helyén, mivel egy ismeretlen személy másnapra eltávolította azt a kerékpárparkolóhoz lelakatolt biciklire szerelt rúdról és vázról. A Musai–Muszáj nem hagyta annyiban a dolgot, és néhány nappal később újabb táblát szerelt fel a drótszamárra, megdöbbenésének adva hangot a „biciklis installáció megrongálása kapcsán”, melyet a szólásszabadság jogának súlyos csorbításának nevezett. Bár a mozgalom annak idején rongálás és lopás vádjával rendőrségi feljelentést tett az ügyben ismeretlen elkövető ellen, utóbbi kilétére azóta sem derült fény. Ami azért is furcsa, mivel a lakosság-nyilvántartó iroda bekamerázott, éjjel-nappal őrzött udvaráról van szó.

Szakáts István aktivista a Krónikának elmondta, ők is most észlelték a kerékpár és a helységnévtábla eltűnését, amit nem tudnak mire vélni. Hétfőn azonban ellátogat a kolozsvári városházára, és magyarázatot kér a történtekre. A többnyelvűségért síkra szálló mozgalom tagja csak találgatni tudott, és nem zárta ki, a kerékpár eltávolítása azzal is összefüggésben állhat, hogy a polgármesteri hivatal fizetős bicikliparkolókat kíván létesíteni a kincses városban működő parkolóházakban. Az erre vonatkozó határozattervezetet azonban még csak a napokban bocsátották közvitára. „Megtörténhet, hogy kitesszük a harmadik táblát is” – bocsátotta előre Szakáts István.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »