Bibó Istvánra, a „javíthatatlan demokratára” emlékeztek

Bibó Istvánra, a „javíthatatlan demokratára” emlékeztek

A bonis bona discere – Jótól jót tanulni címmel Bibó István jogi doktor, egyetemi tanár, majd könyvtáros, államminiszter, 56-os politikai fogoly emlékére szervezett rendezvénysorozatot Nagyváradon és Kolozsváron a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara, a Partiumi Keresztény Egyetem, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és a budapesti Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára.

bibokiall_b

A hétvégi rendezvények előzménye, hogy 2011 novemberében az ELTE Állam és Jogtudományi Karán kétnapos konferenciát tartottak Bibó születésének 100. évfordulója alkalmából, és a centenáriumra készült kiállítást azóta több helyen és alkalommal bemutatták.

Az alkalmakkor az ELTE ÁJK Perjátszóköre Bibó­akták című előadását is lejátszották, és levetítették a Hanák Gábor történész-rendező által összeállított Bibó-interjúkat, továbbá kerekasztal-beszélgetést szerveztek a tudós gyermekei, Bibó Borbála és Bibó István, illetve kutatók szereplésével. Tavaly felmerült, hogy a határon túli magyar társegyetemeket is bevonják az emlékezéssorozatba.

Ennek eredményeként március 21-én megnyitották a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem aulájában a Bibó István életét és munkásságát bemutató, több pannóból álló tárlatot. Pénteken pedig emlékkonferenciát tartottak a PKE dísztermében, amely Tőkés Lászlónak, az egyetem Alapítók Tanácsa elnökének üzenetével kezdődött. Mivel az EP-képviselő a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumán vett részt, szavait Tolnay István, a tanács alelnöke tolmácsolta.

Bibó István példamutató munkásságát és helytállását méltatva idézte föl a magyar ’56 erdélyi vonatkozásait, személyes élményeit is megosztva: „Én magam a »családi folklór« révén szereztem meg első ismereteimet a forradalomról. Első gyermekkori emlékeim közé tartozik, amikor néhai Édesapám a pesti forradalom eseményeinek hallására családunk első rádióját megvásárolta. Maléter Pálék nevével együtt pedig minden bizonnyal drága Édesanyámtól hallottam első ízben Bibó István nevének említését. Amit ők egykor csak suttogva mertek elmondani: a félelemnek ez a hallgatása kísérte végig egész gyermek- és ifjúkorunkat” – írta a volt püspök, arra biztatva mindenkit: legyenek Bibó István követői, azaz „javíthatatlan demokraták”, akik nem hajlandók félni.

„Legyünk mindnyájan bátor szívű keresztény demokraták, akiknek legfőbb erkölcsi legitimációs alapja: a népük iránti szeretet. Íme, ezenképpen kerül közös nevezőre egymással a demokrácia és a szeretet, mintegy erkölcspolitikai hitvallás gyanánt. Ekképpen kövessük arra érdemes nagyjainkat és államférfiainkat, és szolgáljuk hűséggel nemzetünket” – üzente a hallgatóságnak Tőkés László.

A továbbiakban az ELTE-s diákok előadták a Bibó-aktákat, levetítették a Bibó-interjúkat, majd pódiumbeszélgetésre került sor Bibó életművéről, szellemiségéről. Szombaton Kolozsváron, a Sapientia EMTE Tordai úti épületének Aula Magna termében folytatódott a rendezvénysorozat, és itt látható a centenáriumra készült vándorkiállítás is.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »