Bibliavasárnap az ukrán válsághelyzet árnyékában

Több mint száz éve március első vasárnapján tartják a Bibliavasárnapot. Az évente visszatérő eseményt a Brit és Külföldi Bibliatársulat alapításának századik évfordulóján, 1904-ben hozták létre. Ilyenkor az egyes országokban működő bibliatársulatokra és szövegfordító, -gondozó, -kiadó munkájukra figyelünk. Ebben az évben azonban az orosz ukrán konfliktus beárnyékolja ezt a napot.

A Parókia Portál Pecsuk Ottóval, a Magyar Bibliatársulat főtitkárával beszélgetett, aki elmondta, a magyar és ukrán bibliatársulatok kapcsolatának és együttműködésüknek jelentős múltja van. 2017-ben ukránmagyar Újszövetséget adtak ki. Annak idején közösen adtuk át ezt a kiadványt az ukrán kollégákkal a beregszászi püspöki hivatalban, de mára csupán 100-150 példányunk maradt. Küldtünk belőle a Református Szeretetszolgálatnak az Alagi utcába és Debrecenbe is. Katona Viktória és Iszlai Gergely koordinátorok segítettek az elosztásukban” – fogalmazott Pecsuk Ottó a Parókia portálnak adott válaszában.

A cikkből kiderül, a két bibliatársulat jelenleg is szoros kapcsolatot ápol, az ukrajnai kollégák hogylétéről a magyar közösség Bibliajárat elnevezésű közösségi oldalán tájékoztat.