Bibliás találkozás az online térben Isten igéjének vasárnapján

Bibliás találkozás az online térben Isten igéjének vasárnapján

Felekezeti és országhatárokon átnyúló online „bibliás” találkozásra hívott Benyik György, a szeged-tarjánvárosi Szent Gellért-templom plébánosa szervezésében a Hangos Biblia közössége Isten igéjének vasárnapján, január 24-án.

Tíz városból – Szegedtől Rómán és Gyulafehérváron át a japán Tsukubáig – főpásztorok, biblikus tanárok, egyházi közösségek és oktatási intézmények képviselői osztották meg az őket megszólító igehelyekről gondolataikat.

Ferenc pápa Aperuit illis (Megnyitotta értelmüket) kezdetű apostoli levelében 2019-ben rendelte el az Isten igéjének vasárnapját, mely az ökumenikus imahéthez kapcsolódva elmélyíteni hivatott a kapcsolatokat a Biblián keresztül mind a zsidó hívekkel, mind a keresztény felekezetek tagjaival. Ferenc pápa arra buzdít, hogy ezt a vasárnapot ünnepnapként éljük meg; a liturgiában a Biblia trónusra helyezésével mutassunk rá, Isten igéjének meghatározó értékére.

Benyik György a Szent Gellért-templom plébánosa kezdeményezésére valósult meg a Hangos Biblia készítésére a Kárpát-medence hazai- és külhoni közösségeinek összefogása, melyben az Ó- és Újszövetség könyveit olvasták fel. „Egészen más viszonyba kerülünk a Szentírással, ha felolvassuk, vagy ahogy korábban tettük, leírjuk a szöveget. Jobban felfigyelünk üzenetére, teret engedünk annak, hogy egy-egy kifejezés szíven üsse a felolvasót” – fogalmazott Benyik György. „Ha a szent irodalomban kódolt érzelmek hiányoznak a lelkünkből, csak a könyvtárba száműzzük ezeket, az az irodalom meghal” – hangsúlyozta a felolvasás jelentőségét az ötletgazda biblikus professzor.

A kezdeményezés részeként Isten igéjének vasárnapján tartották a „szívek konferenciáját” – ahogy Benyik György nevezte: tíz város – Róma, Budapest, Debrecen, Szeged, Pozsony, Komárom, Gyulafehérvár, Kolozsvár, Szabadka, Tsukuba – tizennyolc helyszínének internetes összekapcsolódását, melynek során a megszólalók választottak egy-egy számukra fontos igehelyet, és egy percben összefoglalták az ehhez kötődő személyes élményüket.

A megszólalók között volt több főpásztor, így Bábel Balázs kalocsai érsek, Kovács Gergely gyulafehérvári érsek, Večerin Slavko szabadkai püspök. Biblikus tanárok és kisebb-nagyobb közösségeket képviselő paptestvérek, szerzetesnővér kapcsolódott be, köztük Füleczki István, Nyúl Viktor, Martos Levente Balázs a Pápai Biblikus Bizottság tagja, Molnár Tamás Pozsonyból, Bártfai M. Zsuzsanna SSND, Akiyama Manabu János Japánból, Oláh Zoltán Gyulafehérvárról, Lépes Lóránt, a szlovákiai magyar Mária Rádió vezetője.

Az ökumenikus együttműködés jegyében Balog Zoltán a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke nyitotta meg az online konferenciát, akivel Rómából a Pápai Magyar Intézet ösztöndíjasai imádkoztak együtt. A református egyházat képviselte Pecsuk Ottó, a Magyar Bibliatársulat elnöke, valamint Kustár Zoltán és Németh Áron, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem hallgatói.

Hírdetés

Közösségeik képviseletében szólalt meg Bereczki Gyöngyvér a kolozsvári egyetem Római Katolikus Teológiai Karának oktatója, Ferencz Emese, a kolozsvári Mária Rádió munkatársa, Szabó Károly, Hangya-Szabó Teréz és Strausz Edina a szabadkai Keresztény Értelmiségiek Szövetségétől.

Bábel Balázs érsek papi jelmondatához kapcsolódva – „Keressétek elsősorban Isten országát és annak igazságát” – azt fogalmazta meg, Isten országa ott valósul meg, ahol krisztusi életet élünk.

Kovács Gergely érsek Máté evangéliuma 14. fejezetének 27–31. verséről szólt , három gondolatban adott útmutatást. Amikor Jézus hív és kér, a lehetetlent is véghez tudjuk vinni. Ha elbizonytalanodunk, akkor biztos, hogy önmagunkra, a külső környezetünkre figyelünk, nem Jézusra. Elbizonytalanodva bízhatunk a magunk erejében, de választhatjuk azt is, hogy Jézusra tekintünk. Mit választunk? „Élő megváltónk van, aki velünk van a világ végezetéig” – mondta a főpásztor.

Večerin Slavko szabadkai püspök a 9. zsoltárból idézett: „Elbeszélem minden csodatettedet, Örülök és vigadok neked, zengem nevedet, ó Felséges!”. Azt fogalmazta meg, ha telve vagyunk az öröm lelkével, örömteli lesz minden körülöttünk.

A Hangos Biblia program, melynek célja hogy a szakrális térből a magántérbe kivigyék a Bibliát, 2016-ban indult. Mintegy 250 helyszínen közel 1400 felolvasó vett részt a felolvasásban.

Zólyomi Norbert, aki a hanganyagokat rendezi, elmondta, hamarosan a teljes Szentírás elérhető lesz a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia honlapján. A Hangos Bibliát a kézzel írott Biblia előzte meg, melyben közel 5000 anyaországi és határon túli magyar másoló alkotta meg a Magyarok Bibliáját. Az öt kötetes kézzel másolt Bibliát 2015-ben 50 fős csoport vitte el és adta át Ferenc pápának.

Fotó: képernyőfotó

Trauttwein Éva/Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »