Bezárja egyes nagyszombat megyei üzleteit vasárnap a COOP Jednota

Bezárja egyes nagyszombat megyei üzleteit vasárnap a COOP Jednota

POZSONY. Bezárja Nagyszombat megyében található üzletei egy részét a szlovákiai COOP Jednota élelmiszerlánc. A vasárnapi boltzárat egyelőre csak próbaüzemben vezeti be. A vasárnapi nyitvatartás állítólag nem rentábilis.

Az év elejétől kezdve boltzárba ütközhet az ember, ha Nagyszombat megyében egy vasárnapon úgy határozna, hogy a COOP Jednota élelmiszerlánc valamelyik üzletében vásárolna be.

Nagyszombat megye településein nem csupán a kisebb boltok, hanem a nagyméretű szupermarketek is zárva tartanak majd. A Coop Jednota így összesen 67 nagyszombat megyei üzlete közül 25-öt zár be vasárnaponta.

Az indoklás szerint ugyanis a nyitvatartás nem rentábilis. A boltok rendszerint ürességtől kongtak, az áru pedig feleslegesen került elraktározásra. A vezetőség szerint az idei évre jelzett túlórapénz, illetve az éjszakai és hétvégi műszakpótlék emelkedésével a vasárnapi nyitva tartás még kevésbé kifizetődő lett. Ez azonban korántsem az egyedüli indok a boltzárra.

Hírdetés

„Régiónkban nagyon alacsony a munkanélküliség, s a megfelelő bolti munkaerő meglelése problémát jelent. A vasárnapi munkavégzés nem vonzó, ezért sok alkalmazott távozik. A vasárnapi boltzár enyhíti a problémát" – nyilatkozta a nagyszombati COOP Jednota igazgatótanácsának elnöke, Bohuslav Uváčik.

Az élelmiszerlánc éppen Nagyszombat megyében biztosítja alkalmazottainak a legmagasabb béreket, most pedig a „családi válsághelyzetet” kívánnák eloszlatni. Az eladónők vasárnaponta szabadnapjukat tölthetik, ahogy a saját háztartásukra is jusson idejük. A nagyszombati modellt már a központból, Pozsonyból is figyelemmel kísérik.

„Elemezni fogjuk az ünnepnapi boltzár hatásait, s meglátjuk, hogy a gazdasági helyzet a vasárnapi boltzárra is lehetőséget nyújt-e" – közölte a Kereskedelmi és Idegenforgalmi Szövetség (ZOaCR) részéről Martin Katriak, a Coop Jednota Slovensko igazgatótanácsának tagja.

A kritikusok azonban már most azt hangoztatják, hogy az üzletlánc így piaci versenytársaihoz küldi vásárlóit, ugyanis valószínűsíthető, hogy mindaddig, amíg azt a törvény nem írja elő, a nagy nemzetközi üzletláncok saját indíttatásból nem szánják rá magukat egy hasonló lépés megtételére.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »