Bevásárolta magát az állam az Erste Bank Hungarybe

Lezárult a részesedésvásárlás az Erste Bank Hungary Zrt.-ben csütörtökön, a magyar állam és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) átutalta a vételárat és megszerezte a 15-15 százalékos tulajdonrészét a pénzintézetben – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint a megállapodás alapján a bankot továbbra is az Erste-csoport irányítja majd, de a magyar állam egy külső tagot delegál a bank igazgatóságába és egy tagot a felügyelőbizottságába. Az igazgatóságban Marczinkó Zoltán, az NGM helyettes államtitkára képviseli a kormány érdekeit. A felügyelőbizottság kormány által delegált tagja Zsolnai Alíz, az NGM főosztályvezetője.

Felidézték, a felek június 20-án írták alá a részesedések adásvételéről szóló szerződéseket, amelynek alapján a magyar állam és az EBRD külön-külön 38,9 milliárd forintot fizetett a 15-15 százalékos részvénycsomagért. Az árat külső szakértők közreműködésével, piaci értékelés alapján alakították ki.

Kiemelten fontos elköteleződés

Hornung Ágnes pénzügyekért felelős államtitkár a közlemény szerint elmondta: a gazdasági növekedés szempontjából kiemelten fontos, hogy az Erste Bank hosszú távon is elkötelezett Magyarország iránt. A bank gyorsan bővülő hitelezése segíti a magyar vállalkozásokat, hogy könnyebben jussanak a működésükhöz és beruházásaikhoz elengedhetetlen forrásokhoz, ezzel is segítve a magyar gazdaság további növekedését. Az Erste Bank erősödő üzleti aktivitása egyben pénzügyi szempontból is kedvező befektetéssé teszi az állami részedésvásárlást, ezt támasztja alá a pénzintézet első félévi pozitív eredménye is.

A tranzakció része az EBRD-vel és a magyar állammal tavaly február 9-én kötött egyetértési megállapodásnak. A dokumentumban a magyar kormány – többek között – vállalta, hogy jelentősen csökkenti a bankadót és a pénzintézeteket érintő szabályozási kérdésekben szorosabban egyeztet a bankszektorral. A kormány ígéretéhez híven 2016-ban és 2017-ben összesen mintegy 80 milliárd forinttal csökkentette a pénzügyi szervezetek különadóját és eleget tett a megállapodásban foglalt egyéb elvárásoknak – áll az NGM közleményében.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »