Bevásárlás határon innen és túl

Bevásárlás határon innen és túl

Miután ismét történelmi mélypontra esett a forint, a határ menti régiókban élőknek érdemes ezekben a napokban fontolóra venni, hogy hol vásároljanak.

Révkomáromból csütörtökön a délelőtti órákban többen is átlátogattak a magyarországi Komáromba, a határátkelő közelében lévő Tesco bevásárlóközpont parkolójában a személygépkocsiknak csaknem a fele komáromi, dunaszerdahelyi, vagy érsekújvári rendszámú volt. 

A forint hivatalos árfolyama napok óta 338,5–339 között ingadozik, komáromi kollégánk csütörtökön 14 órakor váltott be eurót forintra 332,22-es árfolyamon. Így a bevásárlásunkat ennek alapján számoltuk ki. 

Hírdetés

Egy átlagos, hétköznapi gyors bevásárlást tartottunk, a kosarunkba három natúr szendvics zsemle és ugyanennyi sokmagos zsemle került, egy kiló kovászos fehér kenyér, morzsa, búzafinomliszt, kristálycukor, zsírosabb fajta tej, egy kiló csirkemell-filé és két joghurt, vettünk továbbá citromos illatú Jar tisztítószert. A natúr szendvicszsemle darabja a magyarországi Tesco és Lidl bevásárlóközpontokban egységáron 29 forintért volt. A szlovákiai Tesco 10, a Lidl 9 centért kínálta ugyanezt a péksüteményt, ami 33,9, a másik esetben 30,5 forint. A kristálycukor kilója 205 forintba került mindkét magyarországi bevásárlóközpontban, ami 62 cent, a szlovákiai Tesco bevásárlóközpontban 69 centbe került, a Lidlben 59 centet kértek érte, ami az első esetben 229 forint, a másikban 196 forint. A csirkemellfilé a magyarországi Tescóban 998 forint volt kilójáért, ami 3 euró, a Lidlben 849 forintba került, ami 2,56 euró, a szlovákiai Tescóban 3,69 euróba került ugyanennyi hús, ami 1225 forint, a Lidlben 3,89 eurót kértek egy ilyen tálcáért, ami 1291 forintnak felel meg. A citrom illatú, kisebb kiszerelésű Jar tisztítószer a Tescóban 449, a Lidlben 399 forintba került, a szlovákiai Tescóban ugyanezért a termékért 1,49 eurót, a Lidlben 1,69 eurót kértek, ami az első esetben 449,68 a másikban 561 forint. 

Komárom

Az összbevásárlásért a magyarországi Tescóban 2780 forintot fizettünk, ami 8,37 eurónak megfelelő összeg, a Lidlben ugyanezért a kosárért 2861 forintot kértek, ami 8,62 euró. A szlovákiai Tescóban 10,53 euróba került a bevásárlásunk, ami 3496 forintnak megfelelő összeg, bár itt némi különbség mutatkozott néhány péksütemény feltüntetett áránál, a számlán valamivel kevesebbet tüntettek fel, de talán csak elcsúsztak az árcédulák az egymás mellett lévő termékeknél. A szlovákiai Lidlben 9,79 euróba került a bevásárlókosarunk tartalma, ami 3250 forintot tesz ki. Mindent egybevetve az, aki a magyarországi Tescóban vásárolta ugyanazokat a termékeket, amelyeket mi választottunk, az 10,53 euró helyett 8,37 eurót fizetett, aki pedig a szlovákiai Lidl helyett a magyarországit látogatta meg, az 9,79 euró helyett 8,62 eurót fizetett. 

Az egyik nyugdíjas asszony a szlovákiai Lidl parkolójában elmondta, tud a forint zuhanásáról, mégis úgy gondolja, túl idős ahhoz, hogy gyalog cipekedjen a hídon keresztül, inkább szerényebben, de itthon vásárol. Időnként a fiától szokott segítséget kérni, ha nagyobb bevásárlásra indul. A magyarországi bevásárlóközpont parkolójában megtudtuk, rendszeresen átjárnak vásárolni a komáromi családok, és az érsekújvári régióbeli községekből is sokan jönnek. Az utóbbiak úgy vélték, benzinköltséggel együtt is megéri ingázni és időt szánni az átgondolt vásárlásra. 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »