Bevándorlók voltak Európa első földművesei

Bevándorlók voltak Európa első földművesei

Az Égei-tenger partjairól jöttek Európa első földművesei, akik legyőzték a kontinens vadászó-gyűjtögető népeit – derült abból a genetikai vizsgálatból, amelyet az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) ismertettek. 

A mezőgazdaságot is a bevándorlók hozták magukkal, nem a tudás terjedt el Európában sok ezer évvel ezelőtt – állapította meg az osztrák-német kutatócsoport, amely a mai Görögország és Törökország területén a paleolitikum korában élt ember anyai ágon öröklődő, úgynevezett mitokondriális DNS-ét szekvenálta, majd összehasonlította azt korai európai földművesek és mai európaiak génállományával.

Az Égei-tenger partvidékének földművesei és a közép- és dél-európai gazdálkodói között genetikai folytonosság mutatható ki – mondta Barbara Horejs, az osztrák tudományos akadémia régésze. Ötzi, az Alpok világhírű jégmúmiája is az Égeikum földműveseinek leszármazottja. A tudósok két útvonalat is felrajzoltak, amelyen keresztül a földművesek Európát meghódították: az egyik a Balkánon át vezetett Közép-Európába, a másik a Földközi-tengeren át az Ibériai-félszigetre. A két útvonalat szinte egy időben használták.

Ezután a földművesek legyőzhették a kontinenst akkoriban benépesítő vadászó-halászó őskőkori populációt és alig keveredtek velük. “Minden modern európai genetikai öröksége egyértelműen az égei-tengeri bevándorlók jellemzőit hordozza” – mondta Horejs. Hangsúlyozta, eddig vita folyt arról, hogy a földművelés és állattenyésztés vajon bevándorlással vagy a tudás és a technológia átvételével terjedt el. “Tanulmányunk bizonyítékai cáfolják, hogy jelentős bevándorlás nélkül terjedhetett volna el a mezőgazdaság Európában” – foglalta össze az osztrák kutató.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »