Bevándorlók százai hagyták el a táborokat Görögországban

MTI nyomán

Migránsok százai hagyták el szerdán is a görög-macedón határnál, Idomeni közelében és az athéni kikötővárosban, Pireuszban kialakult rögtönzött, hevenyészett táborokat.

Az ERT görög közszolgálati televízió szerint a pireuszi sátortábort már kedden ezernél több migráns elhagyta; jelenleg körülbelül 3800 ember tartózkodik ott. “Pireusz kiürítése lassan, erőszak nélkül zajlik” – mondta a menekültüggyel foglalkozó válságstáb szóvivője, Jeórjiosz Kiritszisz.
   

 
Az Idomeninél kialakult nyomorúságos tábort kedd este 500 migráns hagyta el. Ott ez volt az első ilyen tömeges távozás; a szóvivő szerint a tábor kiürítése még napokig tarthat.
    
Pireuszban, és főként Idomeninél eddig összesen több mint 15 ezer bevándorló várakozott, azt követelve, hogy újra nyissák meg az úgynevezett balkáni útvonalat nyugat felé.
    
Vasárnap a macedón rendőrség könnygáz, villanógránát és gumilövedék bevetésével verte vissza a görög határnál több mint ötszáz bevándorló rohamát a kerítés ellen. Az akciónak több száz sebesültje volt.
    
Múlt csütörtökön a parti őrség bejelentette, a migránsok két hetet kapnak, hogy önként távozzanak a hadsereg által épített menekülttáborokba, különben erőszakkal viszik át őket.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »