Bevándorlóhajó szenvedett hajótörést Kelet-Afrika partjainál, többen meghaltak

Öten meghaltak, mintegy 130 ember eltűnt annak következtében, hogy a kelet-afrikai Dzsibuti magasságában hajótörést szenvedett két, “bevándorlókat” szállító hajó – közölte kedden a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM). A helyi lakosok értesítették a hatóságokat délután, a csendőrség egyik egysége a katasztrófa helyszínére ment, ahol két túlélőt kimentettek, továbbá három nő és két férfi holttestére bukkantak – áll az IOM közleményében.

Az egyik túlélő becslése szerint az ő hajóján 130 ember volt, közöttük 16 nő, de azt nem tudta megmondani, hogy a másik hajón hányan utaztak. Egyelőre arról sincs értesülés, milyen nemzetiségűek voltak az eltűntek, és mi volt az útvonaluk. A hajótörés félórával azután történt, hogy a két túlterhelt hajó a viharos tengeren elindult a Dzsibuti északkeleti csücskében lévő Godoriából. A parti őrséget is riadóztatták, és megkezdték a kutató és mentési munkálatokat. Két járőrhajó jelenleg is folytatja a keresést – közölte az ENSZ migrációs szervezete.

Hírdetés

Az Afrika szarváról származó bevándorlók gyakran indulnak útnak a háború dúlta Jemennel szemben, a bizonytalan Szomália és Etiópia közelében fekvő Dzsibuti miniállamból, hogy a Báb-el-Mandeb-szoroson át az Arab-félszigetre jussanak, ahol az öböl menti gazdag államokban remélnek munkát találni. Az átkelés rendszerint igent veszélyes. Tavaly legalább 30 – minden valószínűség szerint Dzsibutiba tartó – szomáliai és etiópiai bevándorló veszett a tengerbe, mert a hajójuk a jemeni partoknál elsüllyedt. 2017 augusztusában szomáliai és etiópiai bevándorlók tucatjai haltak meg, miután két, Jemenbe tartó hajóról az embercsempészek a tengerbe dobálták őket.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »