Beváltak a nyáresti tárlatlátogatások a játékmúzeumban

Beváltak a nyáresti tárlatlátogatások a játékmúzeumban

A nyári hónapokban újdonságként vezették be az esti tárlatlátogatásokat a Nagykürtösi járásban levő Kékkő várában, amelyben Szlovákiában egyedülállóként játék és bábművészeti múzeumot rendeztek be. Az esti múzeumlátogatások nem várt sikernek örvendtek. Erről Dáša Ďuríková, a múzeum szakembere nyilatkozott.

„A járványügyi helyzetre való tekintettel az idén kisebb méretű rendezvényeket szerveztünk. A nyári vakáció idején a júliusi és augusztusi hétvégék szombati napján este nyitottuk meg a kiállításainkat. A látogatók este hét, nyolc és kilenc órakor jöhettek és nagyra értékelték ezt a kezdeményezésünket, úgy vélekedtek, azért tetszettek nekik az ilyen múzeumlátogatások, mert ezek kamarajellegűek és általában a szokásostól eltérők voltak” – fejtette ki a múzeum munkatársa azzal, hogy ők pedig nagyon örülnek ezeknek a pozitív véleményeknek.

A várudvaron filmvetítésekre is sor került, vetítettek vígjátékot és horrorfilmet is, ez utóbbi ugyancsak elnyerte a nézők tetszését.

Hírdetés

A kékkői vár története a 13. századra nyúlik vissza, kékes-szürke vulkanikus kőből építették, erről a színről kapta a nevét is. Hat évszázadon át a Balassák székhelye volt, akik egészen a 19. század közepéig birtokolták.

Az évszázadok során többször átépítették, a középkorban komoly megerősítést kapott, de a törökök mégis 1593-ben bevették, felégették és a levegőbe repítették. Helyén 1609 és 1612 között reneszánsz stílusú várat építettek, de ez is kiégett, romjain húzták fel 1730-ban azt a barokk építményt, amelyben 1991-től székel a múzeum. Kezdetben honismereti múzeum volt, majd 1994-ben rendezték be falai között a játék és bábművészeti múzeumot. A tárlat 2002-től a Szlovák Nemzeti Múzeum része.

(teraz.sk/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »