Bevallotta bűnét, vádalkut kötött Guccifer Amerikában

Bevallotta bűnét, vádalkut kötött Guccifer Amerikában

Vádalkut kötött, és bűnösnek vallotta magát helyi idő szerint szerdán az Egyesült Államokban a számítógépes bűncselekményekkel vádolt legismertebb román hekker, Guccifer.

1guccifer6_b

A Marcel Lehel Lazăr nevű, 44 éves egykori aradi taxisofőrt hamis személyazonosság használata, az igazságszolgáltatás akadályozása és számítógépes csalás miatt állították bíróság elé. Tetteiért 7 év szabadságvesztésre is ítélhetik, amit Romániában is letölthet. Mint arról beszámoltunk, a romániai hekkert idén adta ki Románia az Egyesült Államoknak, miután itt már hétéves szabadságvesztésre ítélték. A volt aradi taxisofőrt 2014 januárjában tartóztatták le, miután több romániai vezető, így George Maior, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) igazgatója elektronikus levelezését is feltörte.

Az amerikai vádemelésre azt követően került sor, hogy egy évvel ezelőtt kiderült: valaki feltörte a Bush család több tagjának internetes postafiókját. Később kiderült: meghekkelte Colin Powell volt külügyminiszter és Corina Creţu jelenlegi román EU-biztos levelezését is, így derítve fényt a köztük zajló románcra. Emellett Hillary Clinton volt külügyminiszter, a Demokrata Párt elnökjelölti tisztségéért küzdő politikus magánlevelezését is feltörte. Guccifer elmondta: 2013 márciusában először Clinton egyik bizalmasa, Sidney Blumenthal újságíró postafiókját törte fel, azon keresztül jutott be a jelenlegi elnökaspiráns levelezési szerverére, ahova összesen kétszer tört be.

Clinton postafiókjában mintegy 2200 bizalmas, és 22 szigorúan titkos minősítésű e-mail volt. Az internetes kalóz elmondta, oroszországi szervereken keresztül tört be az amerikai politikus levelezésébe, mivel ezek biztosítják a leghatékonyabban a névtelenséget. A Fox Newsnak nyilatkozó számítógépes szakemberek hihetőnek nevezték a Guccifer által elmondottakat. 2013-ban a hekker Clinton és Blumenthal levelezésének több részletét is nyilvánosságra hozta. Mint elmondta, Blumenthal levelei között többek között a közel-keleti helyzetről talált érdekes információkat. Hozzátette: az adatokból azt szűrte le, hogy rajta kívül még körülbelül tízen törték fel a demokrata párti politikus postafiókját.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »