Betolakodók balhéznak a boszniai Bihácson

Bosznia továbbra is tehetetlen az illegális bevándorlással szemben. Ennek legnagyobb elszenvedője Bihács, ahol összegyűlnek a bevándorlók, hogy alkalomadtán megpróbáljanak Horvátországba és azon keresztül Nyugat-Európába szökni. A bihácsiak szerint a betolakodók megjelenésével romlott a közbiztonság.

Több ezren vonultak utcára az illegális migránsok miatt Bihácson. Az észak-nyugati boszniai településen rendszeresen tüntetnek az ott élők a bevándorlók miatt. Szombaton este a demonstrálók lezárták a főbb utakat és feltartóztatták a migránsokat szállító járműveket.

A demonstráció egyik szervezője azt mondta az M1-nek, megállítanak minden buszt és vonatot, egyetlen migránst sem engednek be.

Gyakoriak a verekedések

A helyiek azt mondták, megszűnt a közbiztonság azóta, amióta a migránsok a város melletti erdőben táboroznak. A környék romos házaiban meghúzódó bevándorlók egymással versengő csoportjai szinte napi rendszerességgel összeverekednek.

A legutóbb csaknem két hete tört ki zavargás az egyik táborban. A hatóságok kétszáz rendőrt vezényeltek a helyszínre, akik sátorról sátorra járva ellenőrizték az ideiglenes tábort és több migránst bilincsben vittek el.

Hírdetés

Lövések dördültek

A razziát a tömegverekedés miatt indítottak a hatóságok. Előbb két iráni esett egymásnak, egyikük súlyos sérülést szenvedett, majd egy nagyobb afgán és iráni migránscsoport verekedett össze. A kiérkező rendőröket botokkal és kövekkel dobálták meg, egy rendőrautót is megrongáltak – fejtette ki a történteket a rendőrségi szóvivő.

Elmondta: a rendőrök saját épségük érdekében négy éles lövést adtak le a levegőbe, amire valamelyest megnyugodtak a kedélyek.

A legfrissebb adatok szerint csak szeptemberben több mint 2700 migráns érkezett Bihács környékére. A többségnek semmilyen irata nincs, de van köztük olyan is, akit már kiutasítottak Boszniából.

Migránsok fő célja

Bosznia-Hercegovina idén vált a Nyugat-Európába tartó bevándorlók célpontjává. A magyar határzár miatt az illegális migránsok ugyanis már Szerbiából is inkább Bosznia felé indulnak. Mások pedig Görögországból indulva Albánián és Montenegrón keresztül érik el Bosznia-Hercegovinát, majd onnan menjenek tovább Horvátországba, majd pedig Szlovéniába és végül Nyugat-Európába.

Az Európai Unió hatmillió eurót, vagyis csaknem kétmilliárd forintot ajánlott fel Boszniának a migrációs helyzet kezelésére.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »