Betiltották a Sztálin halála című filmet Oroszországban

Betiltották a Sztálin halála című filmet Oroszországban

Oroszország berágott az amerikai szatirikus vígjátékra, amely szerintük az ideológiai hadviselés eszköze, és szélsőséges ferdítéseket tartalmaz.

A film forgalmazási engedélyét ma visszavonták, és csütörtöktől esedékes vetítéseit törölték. Aligha valószínű,  hogy a Steve Buscemi és Jeffry Tambor főszereplésével készült filmet vetíteni fogják az orosz mozik.

A film cselekménye Sztálin 1953-as halála után játszódik, és a diktátor utáni hatalmi harcokat mutatja be görbe tükrön keresztül. Épp ezért sok benne a valódi történelmi alak, ezért már az előzetest is igencsak zokon vették az oroszok.

Hírdetés

Az MTI közlése szerint Az orosz kulturális és politikai élet egyes szereplői – köztük Nyikita Mihalkov Oscar-díjas filmrendező, az Oroszországi Filmművészek Szövetségének elnöke és Jurij Poljakov író, a Lityeraturnaja Gazeta volt főszerkesztője, a tárca társadalmi tanácsának elnöke – levélben kérték Vlagyimir Megyinszkij kulturális minisztertől, hogy állítassa le a szerintük kegyeletsértő film bemutatását, és vizsgáltassa meg, hogy az nem hordoz-e szélsőséges nézeteket.

A levélben a következőképp fogalmaztak:

BBC.com, MTI

Nyitókép: BBC.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »