Betiltották a burkinit a francia Riviérán

A burkini a vallási hovatartozást hirdeti, és a Franciaországot ért terrortámadásokkal áll kapcsolatban, ezért nincsen helye a francia Riviéra üdülőhelyein – jelentette be Cannes polgármestere csütörtökön. Az egész testet elfedő fürdőruha tilalma a nikáb betiltását követi.

Magyar Menedék - Háttérhatalom

David Lisnard, Cannes polgármestere aláírásával szentesítette az új szabályt, amely szerint kitiltják a tengerpartról azokat, akik nem “a Francia Köztársaság alapelvét képező szekularizmusnak és a jó szokásoknak megfelelő fürdőruhát” viselnek. Állítása szerint a burkini nyíltan hirdeti a muszlim vallást, és a közelmúltban történt terrortámadások miatt erőszakot szíthat. “Mi nem a vallási jelképek betiltásáról beszélünk, hanem egy olyan kirívó öltözékről, amely a terrormozgalmakhoz való hűséget jelképezi. Ezt pedig meg kell akadályoznunk” – részletezte a döntés mögött álló ideológiát Thierry Migoule, a város önkormányzati szolgáltatásainak a vezetője.

A két vezető a júliusi terrortámadásokra utalt, a július 14-i nizzai kamionos tömeggyilkosságra, és a július 26-i normandiai papgyilkosságra. Nem ez az első öltözködési tilalom Franciaországban, amely a vallási hovatartozás hirdetését próbálja visszaszorítani. A burkini mellett az iszlám vallást követő nők teljes arcot takaró fátylát, a nikábot is betiltották a nyilvános helyeken. A teljes testet takaró, ám az arcot szabadon hagyó iszlám vallási öltözéket azonban engedélyezik, mivel ennek betiltása a hatóságok szerint is vallási megkülönböztetés lenne.

(Híradó)


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »