Betiltják a kapszulás, ízesített cigarettákat

Elfogadta kedden a képviselőház a dohánytermékek gyártását, csomagolását és értékesítését szabályozó törvényt.

A jogszabálynak a Hivatalos Közlönyben való megjelenésétől számított 30 napon belül a dohánytermékek piacáról el kell tűnniük azoknak a cigarettáknak, amelyek szűrőjében aromakapszula van.

A mentolos cigarettákat 2019-ig lehet forgalmazni, közölte Magdalena Ciobanu, az egészségügyi minisztérium illetékes szakértője.

Hozzátette: a törvény a cigarettásdobozok külalakjának megváltoztatását is előírja. A doboz mindkét oldalának 65%-át az illusztrációnak kell elfoglalnia, és ezeket a képeket minden év január elsején cserélni kell újakra, oly módon, hogy a fogyasztók ne szokják meg azokat.

A jelenleg érvényben levő szabályozás szerint készült cigarettásdobozok 2017. május 20-áig lehetnek forgalomban, az aromakapszulás cigarettáknak azonban el kell tűnniük a piacról a törvénynek a Hivatalos Közlönyben való megjelenését követő harminc napon belül. Ez utóbbiaknak egyébként a gyerekek és fiatal korosztály volt a célközönsége – teszi hozzá Magdalena Ciobanu.

A képviselőház jogi bizottsága elutasította a törvényjavaslatnak azt a kitételét, amely megtiltotta volna a dohányzást olyan személygépkocsiban, amelyben gyerekek vagy terhes nők ülnek.

A szakbizottságok elutasították a törvényjavaslat szenátus által elfogadott változatát, és abban a formájában fogadták el végül, ahogy azt a kormány kidolgozta.

A képviselőház döntő fórum volt a törvény elfogadásában. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »