Betilthatják a burka viselését Bulgáriában

Franciaország és Hollandia után Bulgária is betilthatja a burka és a nikáb, vagyis az arcot eltakaró ruházat viselését a nyilvános helyeken. A törvényt, melyet a nacionalista Hazafias Front nyújtott be március végén, szerdán fogadhatják el, ugyanis csupán nyolc képviselő ellenzi. 

A szöveg szerint az arcot eltakaró viselet nem hordható a kormányzati és önkormányzati hivatalokban, az iskolákban, kulturális és közjóléti intézményekben, illetve sportközpontokban. A szabályszegők első esetben 200, majd 1500 leva (32 000 és 241 000 forint) bírsággal szembesülnek.

Az intézkedés azután jelent meg kormányzati szinten, hogy az elmúlt hónapokban több bolgár város is betiltotta a burka viselését: először áprilisban a 70 ezer fős Pazardzsik városa. A 7,2 milliós bolgár lakosság 12 százaléka muszlim vallású török kisebbség, bár a teljes arcot eltakaró kendő viselése körükben nem gyakori.

Sokkal inkább előfordul a roma lakosság körében. A cigányság egy része ugyanis az iszlám vallás ultrakonzervatív ágát gyakorolja, a nők csak az utóbbi években kezdtek el arcot eltakaró viseletet hordani, kiváltva ezzel a nacionalisták nemtetszését.

„Az arcot eltakaró viselet az egyik első lépés, amely a bulgáriai iszlám közösség radikalizációjához vezet. Ezt nem engedhetjük meg” – mondta Iszkren Veszelinov, a Hazafias Front egyik politikusa a franciaországi és belgiumi támadásokat követően.

Persze vannak eltérő vélemények is: Tuncser Kardzalijev, az ellenzéki Mozgalom a Jogokért és Szabadságokért párt politikusa szerint „a törvénynek nincs értéke, és nem oldja meg a problémát”. A bolgárok többsége mindenesetre úgy véli, az Európába tartó migránsáradat veszélyezteti az alapvetően ortodox kereszténységen alapuló kultúrát, és radikalizálja a muszlim kisebbséget.

A félelmek nem alaptalanok: februárban 13 férfit tartóztattak le Bulgáriában, amiért közreműködtek a szélsőségesek csatlakozásában az Iszlám Állam terrorszervezethez, és népszerűsítették a szélsőséges ideológiákat. Hasonló intézkedést egyébként Nagy-Britanniában is fontolgatnak, ám David Cameron miniszterelnök januárban elutasította a teljes tiltást.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »