Betegségek, melyek öröklődnek anyáról lányára

Betegségek, melyek öröklődnek anyáról lányára

A génjeink nemcsak a külsőnket vagy a személyiségünket határozzák meg, hanem azt is, hogy a testünk mire érzékenyebb és milyen betegségekre hajlamosabb. A depresszió és az álmatlanság például nem csak komoly stressz és kimerültség, hanem genetikai örökség eredménye is lehet.

Vannak olyan betegségek, amelyek kifejezetten a női ágon, tehát anyáról lányra öröklődhetnek – írja a Házipatika.com.

Hírdetés

A csontritkulás például egy olyan betegség, amely gyakrabban érinti a nőket, ráadásul a genetikai hajlam az egyik legfontosabb rizikófaktora. Többségében menopauza után jelentkezik: ilyenkor a csontok kálciumot vesztenek és törékenyebbé válnak. Fontos tudni, hogy a dohányzás és a szénsavas üdítők fogyasztása növelheti a csontok törékenységét. Bár a sokízületi gyulladás (reumatoid artritisz) kiváltó oka pontosan nem ismert, de a szakemberek szerint genetikai és környezeti faktorok kombinációjának hatására alakul ki.

Kutatások bebizonyították, hogy bizonyos gének befolyásolják azt, hogy a testünk milyen hosszan képes ellenálni az öregedési folyamatoknak. Ezek a gének anyai ágon öröklődnek. Ha egy nő az anyjától sérült DNS-t örököl, akkor korai öregedéssel kell számolnia. Sajnos a tudósok egyelőre nem tudták kideríteni, hogyan lehet visszafordítani ezt a folyamatot. Fontos tudni továbbá, hogy a női testben a zsírpárnák eloszlása is a genetika határozza meg. Ha ennek a zsírnak jelentős része a hasi részen helyezkedik el, az megduplázza a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. A véráramban található koleszterintöbblet szintén lehet örökletes, így tulajdonképpen a szívrohamra való hajlam is átadható.

Az Alzheimer-kór a demencia egyik leggyakoribb formája, és sokkal nagyobb eséllyel jelentkezik nőknél, mint férfiaknál. A hajlam ebben az esetben is örökölhető. Emellett kutatások szerint a krónikus álmatlanság nemcsak pszichés, hanem genetikai eredetű is lehet, akárcsak a szorongásos betegségek és a depresszió. A nők között például kétszer annyi a depressziós, mint a férfiak között, és ez az állapot akár krónikussá is válhat. A szülés utáni depresszióra és a migrénre való hajlam szintén örökölhető.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »