Beteg gyerekeket hoztak ki Damaszkusz ostromlott övezetéből

Beteg gyerekeket hoztak ki Damaszkusz ostromlott övezetéből

Beteg és alultáplált kicsiket hozott ki a Vörös Félhold szíriai csoportja Damaszkusz elővárosi területéről, Kelet- Gútából, hogy aztán kórházba szállítsák őket – írja honlapján a BBC.

A kimentettek számáról még nincs pontos adat. Valószínűleg hét rákos gyerek is lehet közöttük, Bassár el-Aszad elnöki irodája a segélyszervezet kérésére ugyanis korábban fontolóra vette, hogy hozzájárulnak evakuálásukhoz – igaz, el-Aszad irodája később nem kommentálta a mentőakciót.

Becslések szerint jelenleg több mint 130 olyan gyerek élhet Kelet-Gútában, aki sürgős kórházi, orvosi ellátásra szorulna, a helyi kiskorúak 12 százaléka pedig súlyosan alultápláltnak számít.

#BREAKING: @syredcrescent #volunteers together with @ICRC just started to transfer cases in need of medical care from east #Ghouta to hospitals in #Damascus after long negotiations supported by #Sarc President and @Federation president— Syrian Red Crescent (@SYRedCrescent) 2017. december 26.

A kormánypárti erők már négy éve ostromolják a lázadó fegyveresek uralta területet, ahol közel 400 ezer lakó szorult két tűz közé – itt történt meg a szíriai polgárháború talán legpusztítóbb vegyi támadása is, 2013 augusztusában a szír hadsereg szaringázt vetett be helyi ellenállók és a lakosság ellen.

http://mno.hu/

A támadásban több mint 300 ember halt meg, a szír kormány először a lázadókra próbálta fogni a mészárlást, ám a nemzetközi felháborodás és nyomás hatására hivatalosan vállalta, hogy beszolgáltatja vegyi fegyvereit. Ennek ellenére még idén áprilisban is szaringázzal gyilkoltak meg több mint 80 embert a szíriai Hán Sejkúnban, a BBC pedig megrázó videóriportban mutatta be, milyen kínszenvedés várt a gáztámadás áldozataira.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »