Betarthatatlan az új vendéglátós szabályozás és erre az ITM is rájött

Betarthatatlan az új vendéglátós szabályozás és erre az ITM is rájött

Irreálisnak nevezték a magyar vendéglátósok azt az új szabályt, amely szerint még a hideg-meleg ételek és italok, valamint cukrászati termékek készítését is kizárólag szakképesítéssel rendelkező személy végezheti. A Telex írása szerint a szakmai szervezetek értetlenül állnak a dolog előtt, mert velük senki nem egyeztetett, de keresik a minisztériumot, hogy jelezzék, a munkaerőhiánytól már így is szinte térdre kényszerült ágazat szereplőitől lehetetlent kérnek.

Korábban a Magyar Vendéglátók Ipartestülete, majd pár nappal ezelőtt az egyik vendéglátós szakmai szervezet egy Facebook-posztban írt arról, hogy korábban elegendő volt, ha minden konyhai, cukrászati műszakban legalább egy szakképzett személy jelen volt, a többi munkavállaló pedig akár szakképzettség nélkül is végezhette a munkáját. Az új rendelet alapján azonban ez már nem elegendő.

A szabályozás értelmében kizárólag szakképesítéssel lehetne megsütni például a krumplit, kidíszíteni a tortát, elkészíteni a fagyit vagy bepanírozni a húst. Ugyanis már nem megfelelő, ha a konyhán vagy cukrászüzemben egyetlen vezető szakács vagy cukrász rendelkezik szakképzettséggel és felügyeli a többiek munkáját, hanem minden munkavállaló számára szükséges a végzettség, aki az ételeket, italokat, cukrászati termékeket előállítja.

A kiszolgáláshoz nem kell szakképzettség, de felügyelet igen. A meleg-hideg étel és ital kiszolgálása továbbra is végezhető szakképesítés nélkül, szakképzett személy felügyeletével.

A hivatkozott rendelet már megjelent a Magyar Közlönyben, sőt, szeptember 1-én már hatályba is lépett, vagyis már több mint egy hónapja érvényben van, annak ellenére, hogy eddig sem a médiában, sem a vendéglátósok körében nem igazán kapott visszhangot.

Ez nemcsak a gyorséttermek és a nagyon kicsi helyek, kifőzdék számára teljesíthetetlen, hanem a teljesen átlagos éttermek számára is Konkrétan lehetetlen, mert ha ezt mindenki megpróbálná betartani, akkor a vendéglátóhelyek körülbelül 10 százaléka maradhatna nyitva

Hírdetés

– nyilatkozta Telexnek egy vendéglátós, aki  szerint irreális és nem életszerű az új szabály.

Az online lap megkereste az Innovációs és Technológiai Minisztériumot (ITM) is, hogy megtudják, miért tartották szükségesnek az új szabály bevezetését, illetve egyeztettek-e a szakmai szervezetekkel a rendelkezés kialakítása előtt.

A szaktárca is rájött, hogy ez így nem lesz jó

Az ITM válaszában közölte, az elmúlt időszakban érkezett piaci visszajelzéseket figyelembe véve az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezte a szabályozás módosítását. A módosítás lényege, hogy a jövőben ne legyen kötelező valamennyi munkavállaló szakképesítése. A javaslat részleteiről a tárca tájékoztatni fogja a nyilvánosságot. 

A minisztérium állítása szerint a képesítési követelmények rendelete több alkalommal történt egyeztetést követően, a gazdasági érdekképviseletek, kamarák és szövetségek javaslatára jött létre.
 

 

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »