Beszterce-naszódi példa – Újabb tíz hektárt erdősítettek

Beszterce-naszódi példa – Újabb tíz hektárt erdősítettek

Több mint tízezer facsemetét, kőrist, csert, fenyőt, juhart és akácot ültetett szombaton hat–hétszáz önkéntes a Beszterce-Naszód megyei Mezőszentmihály közelében. Azért kapta ez a terület az Erdély 3.0 nevet, mert az elmúlt két évben már beültettek tíz-tíz hektárt a megyében, Budatelke, illetve Szénásbudatelke közelében.

A faültetésen – mely alig két órán át zajlott – részt vett a Főtér.ro portál munkatársa, Szabó Tünde is, aki szerint a körbekerített és felszántott tizenegy hektár gyorsabban elfogyott, mint az ültetni való csemete. Végül a csemetéket egymástól mindössze egy méterre ültették, így biztosan megél belőlük annyi, hogy erdő legyen belőle.

A szervező Tăşuleasa Social Egyesület felsorolta, milyen konkrét ügyeket kellett megoldaniuk: meggyőzni a polgármestert, hogy adjon területet, megszavaztatni az önkormányzattal a terület átminősítését legelőből erdővé, egyeztetni az erdészekkel, hogy az ottani talajra milyen facsemetéket érdemes ültetni, megvásárolni a csemetéket, felszántani és bekeríteni a területet, hogy a juhok ne rágják szét a fácskákat, amikor azok kizöldülnek, megszervezni, megfőzni, kiszállítani és szétosztani több száz adag meleg ételt.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »