Beszervezte-e Irma Vizoviczki Lászlót?

Egy „Irma nevű erkölcsrendészeti alosztályvezető” szervezte be a rendőrségen Vizoviczki Lászlót Földvári Péter fedőnéven – derült ki az N1TV által tegnap nyilvánosságra hozott kihallgatási jegyzőkönyvekből, amelyekben Varga István, a vád koronatanúja, Vizoviczki korábbi bizalmasa beszél a „diszkópápa” birodalmának működéséről.

Beszámolója szerint a beszervezés 1989–90 körül történt, amikor egy prostitúciós ügy miatt a „Főnököt” letartóztatták. Varga úgy tudja, Vizoviczkinak heti vagy havi rendszerességgel kellett jelentést írnia vagy szóban beszámolnia a budapesti éjszakai életről. Arról is beszélt az ügyészeknek, hogy egyik megvett rendőrük egy komolyabb összegért elvállalta egy gyilkosság megszervezését is.

Az N1TV-nek nyilatkozott Vizoviczki egykori belső ellenőre is. A nő szerint a vádhatóság pontos képet kaphatott arról, hogyan folyt a drogkereskedelem Vizoviczki szórakozóhelyein, de mivel vádalkut kötött az azt irányító Varga Istvánnal, így ezekben az ügyekben eljárást sem indítottak.

Eközben továbbra is rejtély, hogy eljutott-e az ügyészséghez az a tízoldalas levél, amelyet Vizoviczki László írt Kubatov Gábor Fidesz-alelnöknek a szabadulása érdekében még 2013-ban, és amelyet a kormánypárti politikus – elmondása szerint – kézhezvétele után 24 órán belül továbbított az illetékes hatóságoknak. Megkeresésünkre Nagy Andrea, a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) szóvivője azt mondta: mivel az ügyben két szocialista országgyűlési képviselő, Molnár Zsolt és Bárándy Gergely kérdéseket tett föl Polt Péternek, és azok részben erre a bizonyos levélre vonatkoznak, ezért a legfőbb ügyész válaszáig a KNYF nem nyilatkozhat.

Bár a nyomozók a Vizoviczki László villájában tartott 2013. februári házkutatáskor megtalálták ezt a levelet, annak az első két oldala hiányzott. Az N1TV szerint a házkutatáskor lefoglalt, nyolcoldalas levélben Vizoviczki azt kérte, hogy a fideszes politikusokat nem érintő bűnügyi információkért és a kampányban nyújtott támogatásért cserébe Kubatov segítsen neki a szabadlábra kerülésben. Később, 2013 májusában kiengedték, ám rövidesen ismét letartóztatták, és csak a napokban került ismét házi őrizetbe, miután valaki kifizette érte a 250 milliós óvadékot. Vizoviczkit és több tucat bűntársát (köztük rendőröket) vesztegetéssel, adócsalással és más bűncselekményekkel vádolják.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelenik meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 03.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »