Beszéljünk a beleegyezésről

Beszéljünk a beleegyezésről

Valamennyien olyan társadalomban szeretnénk élni, ahol nincs erőszak és az emberek tiszteletben tartják egymást.

Ehhez az is szükséges, hogy valamennyien tudjuk, mi számít kényszerítésnek vagy erőszaknak. Hihetetlenül felszabadító lenne, ha ez megtörténne, azonban ezek a változások nem történnek egyik napról a másikra. Minden folyamat egy apró lépéssel kezdődik, egy ilyen lépést tett a közelmúltban a komáromi Gépipari és Elektrotechnikai Szakközépiskola II.F osztálya.

Vendégeink az Amnesty International Slovakia munkatársai voltak, akik egy 120 perces workshop keretein belül a kényszerítés és beleegyezés közötti különbségekről tartottak foglalkozást a diákoknak.

Egy szélsőséges, de igen gyakran előforduló példa erre a beleegyezés nélküli szexuális tevékenység, amely, egy 2021-ben végzett szlovákiai kutatás adatai alapján a lakkosság 93%-ának véleménye szerint is, és jogilag is, erőszaknak számít. Egy másik, 2017-ben készült felmérés adatai szerint a 15 év alatti lányok 10%-a volt már kitéve a szexuális erőszak valamely formájának, az áldozatok 88%-a ismerte az elkövetőt. Ezek az adatok megdöbbentőek.

Hírdetés

A megelőzést az jelenthetné, ha az iskolai oktatás körülményei között is megszerezhető lenne az a tudás, amelyre az elkövetőknek és az áldozatoknak, valójában mindenkinek szüksége van: a megerősítése annak, hogy mindannyian egyformán értékesek és fontosak vagyunk, ezért mindnyájunkra egyformán vonatkoznak azok a szabályok, hogy bármilyen helyzetben és körülmények között szabad nemet mondanunk, és ezt tiszteletben is kell tartani.

A diákok visszajelzéseikben a foglalkozás folyamán megszerzett ismereteket hasznosnak ítélték, többségük ajánlaná társainak a workshop-ot. Sokan túl rövidnek tartották az erre szánt időt.

Ezek a vélemények is megerősítettek bennünket abban, hogy tovább keressük a hasonló foglalkozások megvalósításának lehetőségét.

(Petheő Boglárka/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »