Beszélgetés Biszku Évával – „Csak szívvel-lélekkel lehetünk jó pedagógusok”

Beszélgetés Biszku Évával – „Csak szívvel-lélekkel lehetünk jó pedagógusok”

Kárpátalján magyarnak lenni nem egyszerű. Kultúránkat megőrizni, átadni pedig csak egy igazán elhivatott pedagógus képes. Biszku Éva, a Beregszászi Kossuth Lajos Líceum alsós tanítója nemcsak a kicsik okítását tartja fontosnak, de azt is, bármilyen kérdéssel forduljanak hozzá, ő mindenben segíti tanítványait. Vallja, ezt a hivatást csakis szívvel-lélekkel lehet végezni. Ismerjük meg őt!

– Tiszacsomán születtem, jelenleg is ott élek. Tanulmányaimat a Beregszászi 5. Számú Középiskolában kezdtem. Az általános iskolát követően felvételt nyertem a Munkácsi Humán-Pedagógiai Kollégiumba, ahol alsó tagozatos pedagógusként szereztem diplomát. Jelenleg a Munkácsi Állami Egyetem angol nyelv és irodalom szakos hallgatója vagyok, emellett négy éve tanítom az alsósokat Beregszászban. Már kisgyermekként eldöntöttem, hogy tanító akarok lenni, nagyon vonzott ez a szakma, nagyon szeretem a gyerekeket, és Istennek hála, sikerült is elérnem a céljaimat. Számomra ez egy hivatás, amelyet teljes odaadással végzek.

– Azt kell mondjam, nekem nem okoz nehézséget a kicsikkel való munka. Mint említettem, mindig is szerettem a gyerekekkel foglalkozni, játékosan, az ő nyelvükön elmagyarázni az adott feladatot. Igaz sokat kell őket nevelni, a helyes útra irányítani, de az ő sikereik számomra is boldogságot szereznek. Minden gyermek más, ezért meg kell őket ismerni, és az ő tempójuk szerint haladni, mert van, akinek könnyebben megy, van, akinek nehezebben, hozzájuk kell igazodnunk. Persze közel harminc gyermek esetében ez nem mindig zökkenőmentes, de azért megoldjuk.

– Kezdetben nem volt könnyű, ilyen esettel még nem találkoztunk. Voltak, akiknek a megfelelő eszközeik nem voltak meg az online oktatáshoz, emellett az iskolán belül is létre kellett hoznunk egy egységes rendszert, ahová mindenki be tud csatlakozni. A kezdeti nehézségeket elhárítva azonban azt tudom mondani, hogy mindenki nagyon élvezte ezeket a foglalkozásokat. A tananyag átadása mellett próbáltam érdekesebbé tenni az online órákat, ezért többek között versmondó versenyt szerveztem a közösségi oldalon. A gyerekek otthon felvették videóra a szavalásukat, majd ezeket feltöltöttem a Facebook-ra, ahol lájkokkal lehetett jelezni, hogy kinek a videója tetszik. A legtöbb lájkot kapott videó tulajdonosa ajándékot kapott, emellett a többiek is részesültek jutalomban. Azt hiszem, így az otthon töltött idő is szórakozással telt el.

– Négy éve tanítok, ők az első tanítványaim, és az első ballagóim. Nagyon szép és egyben nehéz is. Ez az elválás kicsit olyan, mint egy gyászfolyamat, négy éven keresztül minden napot együtt töltöttünk, örültünk, bosszankodtunk, egy család lettünk. Most pedig feljebb lépnek egyet, aminek örülök, de nem könnyű elengedni őket. Emellett nagyon várom az új tanévet, tele lesz kihívásokkal, új gyerekekkel, akikkel szintén kialakítunk majd egy kis családot. A volt tanítványaimnak pedig megígértem, bármilyen kérdésük, problémájuk lesz, továbbra is fordulhatnak hozzám.

Hírdetés

– Rengeteg újítást hoz ez a program számunkra. Elsősorban bevezetik az integrált oktatást, ami azt jelenti, hogy egy fő megnevezéshez több tantárgy kapcsolódik – pl. a Felfedezem a világot megnevezés alá tartozik a természetrajz, a társadalomismeret, az egészségtan, az informatika. Az osztálytermek is egyedi felszerelést, berendezést kapnak, ki kell alakítanunk egy olvasó-, egy pihenő-, egy játszó-, egy új ismeretek sarkot. Emellett minden hétnek meg van a saját témája, amelyet minden órán érinteni kell, például, ha a család kerül sorra, akkor matematika, írás vagy olvasás órán is beszélnünk kell róla. Ez a program arra épül, hogy a gyerekek tanulási folyamatába a modern technika vívmányait is belecsempésszük játékos, szórakoztató formában.

– Egy görögkatolikus családba születtem, ahol mindig is jelen volt a hit. Az én életemet is mindig meghatározta, és hiszem, hogy amit eddig elértem, Istennek köszönhetem. Marosi István atya pedig meggyőzött, hogy vállaljam el az alsósok hitoktatását is, így bele vágtam. Teljesen más lendületű egy ilyen foglalkozás, mint az iskolai tanórák, de amikor imádkozni kezdünk, átszellemülünk és a hit kerül a középpontba. Ezeken az órákon megbeszéljük, hogy a kereszténység fontos, hogy úgy kell élnünk az életünket, hogy Isten jelen van közöttünk, Ő segít, csak kérnünk kell.

– Mindig is szerettem az idegen nyelveket, és könnyen is tanulom azokat, valamint az is mindig érdekelt, hogyan lehet jól oktatni egy másik nyelvet. Mint említettem, jómagam is tanulom az angolt, ez egy világnyelv, amelyet szerintem célszerű ismerni, mert bármely országban elboldogulhatunk vele. A tavalyi év során Czigler Alexandra, a nyelvközpont vezetője megkeresett, hogy nem vállalnám-e el a kisebbek tanítását. Hosszú gondolkodás után igent mondtam, és nagyon szeretek ott dolgozni. Három korcsoportot vezetek: a 3–5 éveseket, az 1–4. osztályosokat és az 5–8. osztályosokat. Ezek a foglalkozások iskola idő után vannak, ezért a gyerekek már fáradtak, ilyenkor mozgásos feladatokkal, énekléssel tudjuk őket motiválni.   

– Ezt a hivatást csak szívvel-lélekkel, odaadással lehet végezni. Másként nem. A gyerekekhez sok türelem, odafigyelés szükséges, amit úgy nem tudunk megadni, ha csak egyszerű munkának tekintjük a tanári szakmát. Számomra ez nagyon fontos. Törekszem arra, hogy a gyerekek alapos tudással és széles látókörrel rendelkezzenek, hogy később majd tudatosan gondolkodó, intelligens, és ami a legfontosabb, becsületes felnőttekké váljanak.

Kurmay Anita


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »