Beszakadt a föld az Erzsébet hídnál

Ókori vagy középkori pincerendszerre bukkantak: gázvezeték-építési munkák közben szakadt be egy a föld mélyén eddig megbújt pincerendszer teteje az Erzsébet híd budai oldalán. Még nem tudni, hogy ókori vagy középkori pincerendszert találtak a budai Döbrentei téren a Főtáv hőgyűrű budai szakaszának építése közben – mondta el egy sajtóbeszélgetésen a projekt főmérnöke, Nagy László.

Ahogy a Krisztina körúton áthalad majd a csővezeték az út alatt, és megérkezik közvetlenül az Erzsébet hídi lehajtó felüljárója alá, ott van egy négyszer négyszer három és fél méteres akna, ami alatt beszakadt a föld, és egy nagy szikladarab beesett az alatta lévő pincerendszerbe” – ismertette a szakember a pince felfedezésének körülményeit.

A pincerendszert a Budapesti Történeti Múzeum munkatársai a Fővárosi Csatornázási Művektől kölcsön kért endoszkóppal vizsgálják meg. “Kicsit omladozó maga a pincerendszer, és az alja törmelékkel van tele, tehát más megoldással nem lehet élni” – indokolt a szakember.

Hírdetés

A területen a történelmi időkben komoly élet folyt – mondta el a Főtáv kommunikációs vezetője, Herpai Attila.

“Annak idején, a római korban itt volt az úgynevezett vigalmi negyed. Azt viszont egyelőre nem tudták megállapítani, hogy ókori római lelet-e ez vagy egy középkori pincerendszer” – tette hozzá.

Az építkezés projektvezetője hangsúlyozta: ha a múzeológusok úgy ítélik meg, hogy fontos leletről van szó, segítik annak fetárását.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »