Besokallt a nemzeti párt

Besokallt a nemzeti párt

A Szlovák Nemzeti Párt felszólítja Peter Pellegrini kormányfőt, hogy mihamarább nevezze meg az új pénzügyminiszter-jelöltet, hogy a jelenlegi, Peter Kažimír elfoglalhassa posztját a Szlovák Nemzeti Bank élén.

„A megegyezés szerint ugyanis Peter Kažimír már nem vehetett volna részt a 2020-as költségvetés előkészítésében. Az SNS ezt a koalíciós egyezség megsértéseként értelmezi” – jelentette ki Andrej Danko, az SNS és a parlament elnöke.

– jegyezte meg Danko.

Az SNS azt is kifogásolja, hogy a kormányalakítás során abban egyeztek meg, hogy amennyiben jól alakulnak Szlovákia gazdasági mutatói, csökkentik az adókat.

„Az SNS már elérte, hogy a szállásadói szolgáltatások ÁFA-tartalma 10%-ra csökkenjen, hogy a magánvállalkozók átalányösszege emelkedjen, eltöröljék az adólicenszt, hogy az alkalmazottak 13. és 14. fizetése 500 euró alatti értékben fel legyen szabadítva a járulékfizetés kötelezettsége alól. Abból viszont még semmit sem tapasztaltunk, hogy az adó mértékét évről évre 1%-kal csökkentették volna” – figyelmeztetett Danko.

A pártot már régóta elégedetlenséggel tölti el, hogy a Smer-SD olyan dolgokat kommunikál a média felé, amelyeket nem egyeztettek a koalíció többi tagjával.

Hírdetés

Ilyenek voltak például a nyugdíjkorhatár maximalizálása, vagy a minimálbér 600 euróra emelése.

„Mivel a koalíciós partner ezt a kommunikációs gyakorlatot folytatja, a nemzeti párt úgy döntött, hogy ezután egyenesen a parlamentben terjesztjük elő törvényjavaslatainkat.

Ezt legelőször jövő hét szerdán tesszük meg, amikor a jogi személyek adójának 15%-ra csökkentését, az élelmiszerek ÁFA-tartalmának 10%-ra csökkentését, a nyugdíjasok számára a koncessziós díj eltörlését és a nyomtatott média ÁFA-tartalmának csökkentését fogjuk javasolni” – jegyezte meg az SNS elnöke. Egyben reményének adott hangot, hogy a legközelebbi koalíciós tanácsülésen tisztázzák a korábbi félreértéseket.

„Reméljük, a jövőben úgy tudunk majd együttműködni, hogy mindegyik párt meg tudja szólítani választóit,

és teljesíteni tudja programját. Az SNS pedig kitart a törvényjavaslatai mellett, minden következményével együtt, miközben kész támogatni a kolaíciós partnerek javaslatait is” – zárta szavait a parlament elnöke.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »