Beruházókat hozhat Kelet-Európába a Brexit

Beruházókat hozhat Kelet-Európába a Brexit

Kelet-Európába költöztetnék fejlesztési központjaikat az autógyárak a Brexit nyomán – számol be a The Guardian munkaerő-toborzókra hivatkozva. 

brit_autogyar_b

A lap információi szerint szakképzett személyzetet és ügyvezető igazgatókat egyaránt keresnek a fejvadász cégek a Bulgáriában, Romániában és Magyarországon létesítendő kutató- és fejlesztőcsoportok vezetésére.

„A nagy-britanniai népszavazás nyomán tovább erősödött az elmúlt években jellemző, Kelet-Európa felé történő elmozdulás” – állítja a DHR International, amely több mint 25 országban működtet munkaerő-toborzó irodákat. Adataik szerint a tapasztalt munkaerő 40 százalékkal olcsóbb Kelet-Európában, ezzel együtt a vállalatok régi kollégáikat is áthoznák Nagy-Britanniából.

Elemzők is egyre gyakrabban mondják, hogy a nagy-britanniai székhelyű cégek kénytelenek lesznek fontolóra venni a gyártás egy részének vagy egészének átköltöztetését a kontinensre, amennyiben Brüsszellel nem sikerül olyan egyezségre jutni, amely a szabad piachoz való hozzáférést és a munkaerő mozgásának szabadságát is tartalmazza.

A Jaguar, a Renault és az Audi már nyitott gyárakat Kelet-Európában, a Renault Romániában, kétmilliárd eurót meghaladó beruházás nyomán hozott létre ipari, tervezési és tesztelési központokat, és több mint 16 ezer munkást alkalmazott. Százalékos arányt tekintve Németország után Bulgáriában van a legtöbb képzett ipari mérnök.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »