Bért emel a Kia, több cég követheti

Bért emel a Kia, több cég követheti

Az egyre súlyosabb szakemberhiányra az ország egyik legnagyobb munkáltatója, a Zsolna melletti üzemében közel 3800 főt foglalkoztató Kia Motors Slovakia béremeléssel reagál. A példát – elsősorban az autóiparban – több cég is kénytelen lesz követni.

Szlovákiai megjelenése óta a Kia most először három évre előre felvázolja a béremelési terveit, így az alkalmazottai pontosan tudhatják, mire számíthatnak az elkövetkező időszakban. A cég vezetése még tárgyal a szakszervezeti vezetőkkel, az aktuális ajánlata szerint azonban a következő három évben a dolgozók bére – a teljesítménytől függetlenül – átlagosan 15 százalékkal nő. Az autók összeszerelését végző alkalmazottak alapbére ugyanekkor 21%-kal nőhet annak köszönhetően, hogy a 80 százalékukat magasabb tarifaosztályba sorolják. „A Kia Motors Slovakia a szakszervezettel folytatott tárgyalásokon olyan ajánlattal állt elő, amely – a munkapiaci helyzetet figyelembe véve – tisztességesnek nevezhető. A dolgozóink három évre előre tervezhetnek, figyelembe véve versenytársaink ajánlatát” – nyilatkozta Dae-Sik Kim, a Kia Motors Slovakia ügyvezető igazgatója.

Hírdetés

Miroslav Chládek, a Kovo szakszervezet helyi szervezetének a képviselője szerint azonban a tárgyalások még csak most kezdődtek, ezért a végeredmény egyelőre kérdéses. A Kia vezetése az idei évre 4,8%-os béremelést javasol, a szakszervezet azonban már 2018-ra 10%-os emelést követel, és több szociális intézkedést is javasol.

A következő időszakban több cég kénytelen lesz követni a Kia példáját. „Az iparvállalatoknak lassan minden egyes alkalmazottért meg kell küzdeniük, az autóiparban ugyanis egyre nagyobb a hiány a szakképzett munkaerőből. És ha ez még nem lenne elég, a kormány és a szakszervezetek is jóval nagyobb nyomást gyakorolnak a bérek növeléséért” – nyilatkozta Radoslav Tupý, a Capital Markets elemzője. (mi, SITA, TASR)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »