Bérplafon: 190 ezer aláírás jött össze

190 ezer aláírást adott le Kész Zoltán a Nemzeti Választási Irodán az általa kezdeményezett, az állami bérplafonnal kapcsolatos népszavazás kiírása érdekében – derül ki a képviselő közleményéből. Az Országgyűlésnek csak akkor kell 30 napon belül elrendelnie a népszavazást, ha az érvényes aláírások száma eléri a kétszázezret.

Példátlan siker az, hogy egy független képviselő ilyen mennyiségű aláírást gyűjtsön össze egy kezdeményezéshez – hangsúlyozta Kész Zoltán. „A Lopásgátló népszavazás folytatódik: az állami földek elrablásának megakadályozása érdekében június 28-ig lehet aláírni” – teszi hozzá a közleményben.

Tizenhárom kérdés

Kész Zoltán tavaly december 21-én nyújtott be tizenhárom, a korrupció visszaszorításával, valamint a kétmillió forintos bérplafonnal kapcsolatos népszavazási kérdést az NVI-hez – emlékeztet az MTI.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) január 18-án hitelesítette az állami cégeknél bevezetendő kétmillió forintos bérplafonra vonatkozó kérdést. A hitelesített kérdés úgy szól: „Egyetért Ön azzal, hogy a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 2. számú mellékletében meghatározott gazdasági társasággal foglalkoztatási jogviszonyban álló természetes személy havonta legfeljebb bruttó 2 millió forint összegű javadalmazásban részesülhessen?”

A határozattal szemben 15 napon belül lehetett volna jogorvoslatot benyújtani, ám ilyen nem érkezett, így a kérdést hitelesítő határozat jogerőre emelkedett. A Kész Zoltán által kezdeményezett népszavazás aláírásgyűjtése február 4-én kezdődött, és a jogszabály előírása alapján június 3-án 16 óráig lehetett gyűjteni az aláírásokat.

Az Országgyűlés dönt

Listár Dániel, az NVI szóvivője az MTI-nek elmondta: Kész Zoltán péntek délelőtt adta le az aláírásokat tartalmazó íveket az irodában. Az íveket az NVI elzárta, és hétfőn kezdik meg azok feldolgozását, azaz az aláírások ellenőrzését. Az ellenőrzésre 60 napja van az irodának.

Az ellenőrzés eredményéről az NVB elnöke tájékoztatja az Országgyűlés elnökét, aki a kézhezvételt követő legközelebbi ülésnapon bejelenti a kezdeményezést. Ha az érvényes aláírások száma eléri a kétszázezret, akkor az Országgyűlésnek 30 napon belül el kell elrendelnie a népszavazást. Ha azok száma százezer és kétszázezer között van, akkor az Országgyűlés hatáskörébe tartozik annak eldöntése, hogy elrendeli-e a népszavazást.

A népszavazás elrendeléséről szóló határozatot közzé kell tenni a Magyar Közlönyben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »