Berlusconi másra bízza a jobbközép feltámasztását

Stefano Parisi volt menedzsert, a Hajrá, Olaszország (FI) jobbközép ellenzéki párt volt milánói polgármesterjelöltjét bízta meg a pártot vezető Silvio Berlusconi a széthulló és szavazatait veszítő olasz jobbközép talpra állításával és egy új centrumerő létrehozásával – adta hírül kedden a Corriere della Sera című olasz napilap.

A Corriere értesülései szerint Parisi személyre szóló megbízást kapott Berlusconitól egy „új jobbközép politikai formáció” megszervezésére, az utóbbi években kiábrándult jobbközép szavazók visszaszerzésére. Stefano Parisi első lépése a jobbközép szeptember végére kitűzött országos találkozójának a megszervezése lesz. Korábbi kijelentései szerint azonban ennél sokkal ambiciózusabb tervei vannak, mivel egy „liberális-néppárti, mérsékelt” politikai erő megteremtésére készül, és már az FI és a jobbközép koalíció új nevén gondolkodik.

A döntés állítólag kettejük hétfő esti vacsoráján született a Milánóhoz közeli Arcoréban, Berlusconi villájában. A találkozón a volt kormányfő legközelebbi munkatársainak számító Niccolo Ghedini ügyvéd, a Hajrá, Olaszország párt szenátora és Valentino Valentini, Berlusconi volt személyi titkára, az FI képviselője is részt vett.

A hatvanéves Stefano Parisi menedzser, több olasz kormány gazdasági szakértője volt, a Confindustria gyáriparos-szövetség egyik volt vezetője, a Fastwebnet távközlési vállalat egykori ügyvezető igazgatója. Júniusban az FI és az olasz jobbközép pártok jelöltjeként indult Milánó polgármesteri székéért. Fej fej melletti versenyben végül a balközép jelöltjét választották meg.

Silvio Berlusconi döntése fordulatot jelent, mivel ez az első alkalom, hogy az elnök elismeri az FI és a párt vezette jobbközép szövetség nehézségeit. A szeptemberben nyolcvanadik évét betöltő Berlusconi, aki júniusban szívműtéten esett át, eddig soha nem nevezett meg lehetséges utódot a tömörülés élére. Lánya, Marina Berlusconi nemet mondott arra, hogy apja politikai nyomdokaiba lépjen. A jobbközép vezetésre pályázó szövetségeseit pedig – a kereszténydemokrata Pierferdinando Casinit, a jobboldali Gianfranco Finit, a jobbközép Angelino Alfano jelenlegi belügyminisztert – Berlusconi sorra eltávolította.

A jobbközép vezetésére Matteo Salvini, az Északi Liga vezetője is pályázott, de Berlusconi a júniusi önkormányzati választásokon elutasította a radikális jobboldallal való szövetkezést. Fordulatot jelentett a volt miniszterelnök szívműtétje is, mivel a kórházban töltött hetek során Berlusconi – családja kérésére – eltávolította maga mellől addigi jobbkezét, Mariarosaria Rossit, a FI „mindenható” pénztárosát, és háttérbe szorult Francesca Pascale, a politikus menyasszonya is.

Júniusi felmérések szerint az 1994-ben alapított, négyszeres olasz kormánypárt FI támogatottsága jelenleg 13,5 százalékon áll, az Északi Liga 13,3 százalékon. Angelino Alfano, az Új Jobbközép (NCD) kormánypárt elnöke egy hétfői lapinterjúban az olasz jobbközép erők újbóli összefogását sürgette Silvio Berlusconitól.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »